Als je uit elkaar gaat
Je hebt besloten om uit elkaar te gaan en de relatie met je partner te stoppen. Misschien was het een gezamenlijke keuze maar er komt veel op je (jullie) af. Deze keuze verandert je leven en er moet van alles geregeld worden. Als je samen kinderen hebt kan dit ook het leven van kinderen flink op z’n kop zetten. Op deze pagina vind je allerlei handige informatie en tips zodat je zelf de regie houdt in deze fase van je leven. Lukt het even niet? Dan helpen de professionals van Bijeen Heusden je graag op weg.
We hebben de keus gemaakt, en nu?
Als je uit elkaar gaat, heb je waarschijnlijk veel praktische vragen. Het is geen gemakkelijke keuze en door alle emoties kan het lastig zijn om het overzicht te houden. Op www.alsjeuitelkaargaat.nl(Verwijst naar een externe website) staat een handige checklist die laat zien wat in jouw geval van toepassing is. Deze lijst kun je online invullen, bewaren en steeds opnieuw erbij pakken. Op deze website vind je ook tips hoe je jouw (of jullie) keuze uitlegt aan de kinderen en/of omgeving.
We hebben samen kinderen, hoe nu verder?
Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders. Het overkomt ze. Ieder kind gaat hier verschillend mee om. Ondanks dat jullie uit elkaar gaan, blijf je samen ouders voor jullie kinderen. Ouders hebben een belangrijke rol in het verwerkingsproces. Daarom is het belangrijk dat je samen, eventueel onder begeleiding, een ouderschapsplan maakt. Meer informatie en tips lees je op www.alsjeuitelkaargaat.nl(Verwijst naar een externe website).
Het is belangrijk dat er op school ook aandacht is voor de nieuwe situatie. Een school is een veilige plek voor jullie kinderen. Op iedere school in de gemeente is een vertrouwenspersoon. Hier kunnen de kinderen terecht als ze vragen hebben of ergens mee zitten. Op www.villapinedo.nl(Verwijst naar een externe website) kunnen kinderen steun en advies vragen aan andere jongeren met gescheiden ouders.
Kinderen kunnen ook de KIES-training volgen via Bijeen Heusden. Onderzoek door de universiteit van Utrecht toont aan dat KIES helpt bij het beter verwerken van de scheiding en het contact met de ouders verbetert. Tijdens de training leren kinderen de scheiding beter begrijpen om dit een plaats te geven.
Hoe werkt KIES?
In kleine groepen komen de kinderen een aantal keer met lotgenoten bij elkaar, zoveel mogelijk op hun eigen school. Het gaat in totaal om 8 bijeenkomsten van 1 uur. De training is onder begeleiding van twee speciaal opgeleide KIES-coaches. Kinderen kunnen alléén meedoen als beide ouders toestemming geven. Voor de ouders is er een informatie- en evaluatiebijeenkomst.
Informatie en aanmelden
Wil je meer informatie over deze training of wil je jouw kind aanmelden? Neem dan contact op met het Aanmeldpunt van Bijeen. Meer informatie lees je ook op www.kiesvoorhetkind.nl(Verwijst naar een externe website).
Een scheiding kan veel losmaken. Praktisch, emotioneel, sociaal – ineens ziet je leven er anders uit. Heb je behoefte om in contact te komen met andere mannen die ook een scheiding achter de rug hebben? Meld je dan aan voor de lotgenotengroep gescheiden mannen. In deze groep is ruimte om ervaringen te delen, elkaar te steunen en samen vooruit te kijken. Geen zweverigheid, geen verplichtingen – wél herkenning, steun en nuchtere gesprekken. Lees snel verder…
Het lukt mij niet om dit alléén te regelen?
Soms is er wat meer nodig om stevig in het leven te komen staan. Je staat er niet alleen voor! Voor ouders met kinderen worden er bijvoorbeeld ouderbijeenkomsten georganiseerd, hier kun je ervaringen met andere ouders uitwisselen. Ook krijg je hier praktische tips. Meer informatie lees je op www.alsjeuitelkaargaat.nl/ouderbijeenkomsten(Verwijst naar een externe website).
De medewerkers van Bijeen zorgen ervoor dat jij (en je gezin) ondanks de veranderingen verder kunnen. Onze hulp is gratis, onpartijdig en laagdrempelig. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met het aanmeldpunt van Bijeen Heusden.
Scheiden of niet?
Het is niet gemakkelijk om te beslissen uit elkaar te gaan of bij elkaar te blijven. Sommige problemen zijn op te lossen, andere niet. Een relatietherapeut kan helpen bij relatieproblemen. Deze kun je vinden via het internet. Wil je graag met iemand praten over scheiden maar anoniem blijven? Dan kunnen de onderstaande hulplijnen een luisterend oor bieden:
- MIND Korrelatie, 0900 1450.
- De Luisterlijn, 088 0767 000.
Maatschappelijk werk van Bijeen Heusden kan ook een luisterend oor bieden en adviezen geven. Neem contact met het aanmeldpunt van Bijeen Heusden.
Ik wil scheiden maar hoe vertel ik dit?
Jouw partner is de eerste die jouw beslissing moet horen. Geef je partner de ruimte om deze mededeling te verwerken. Probeer rustig te blijven en de situatie te bespreken. Kom je er samen niet uit dan kun je de hulp van een mediator of advocaat inschakelen. Op www.alsjeuitelkaargaat.nl(Verwijst naar een externe website) staan veelgestelde vragen en antwoorden.
Ben je bang om bij je partner weg te gaan? Neem dan contact op met Bijeen Heusden of Veilig Thuis(Verwijst naar een externe website)
Hulp bij geldzaken
Als je uit elkaar gaat is het regelen van de financiën belangrijk. Als de geldzaken goed op orde zijn komt er rust en ruimte om al het andere goed te regelen. Op www.alsjeuitelkaargaat.nl(Verwijst naar een externe website) vind je meer informatie. Tijdens het spreekuur geldzaken en formulieren kun je ook ondersteuning krijgen.
Meer informatie
Op www.alsjeuitelkaargaat.nl(Verwijst naar een externe website)vind je per thema veelgestelde vragen en antwoorden. Op www.villapinedo.nl(Verwijst naar een externe website)kunnen kinderen terecht als ze vragen hebben of ergens mee zitten.