Mantelzorg in Heusden
Mantelzorgers kunnen dag en nacht bezig zijn om voor iemand te zorgen. Vaak begint het met het met één ding en groeit het later uit tot een veelvoud van activiteiten. Dat doen mantelzorgers vaak zonder erbij na te denken, maar dit kan best zwaar zijn. Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde voor onze samenleving en in Heusden staan we voor ze klaar met ondersteuning via het steunpunt Mantelzorg Heusden.
Mantelzorgtest
Hulp zoeken of op een andere manier invulling geven aan een taak hoeft niet te wachten tot de mantelzorg te zwaar wordt. Juist door rollen die veel energie kosten op een andere manier in te vullen blijft er ruimte over voor jezelf of de persoonlijke relatie met de mantelzorger.
De online ‘Mantelzorgtest’ geeft inzicht in hoeveel tijd en energie mantelzorg kost en of er nog genoeg tijd over is voor ontspanning, werk en andere verplichtingen. De mantelzorgtest laat zien of je groen, oranje of rood scoort. Ook geeft de ‘Mantelzorgtest’ een hulpaanbod dat past bij de rollen die de mantelzorger vervult: van praktische tips tot mogelijkheden om hulp in te schakelen.
Het is belangrijk om te beseffen: zorg voor je naaste begint met zorg voor jezelf.
Mantelzorgwaardering
De gemeente Heusden waardeert (jonge) mantelzorgers en geeft hen een steuntje in de rug. We doen dat met de mantelzorgwaardering. In overleg met Steunpunt Mantelzorg geven we geregistreerde mantelzorgers een attentie om te laten weten dat we aan ze denken. Dit doen we ieder jaar rond 10 november, op de nationale Dag van de Mantelzorg. Meld je aan (of een andere mantelzorger) via onderstaand formulier.
Ga je verhuizen of ben je geen mantelzorger meer? Geef dit dan alstublieft aan ons door.
Jonge mantelzorger
Als jonge mantelzorger groei je op met een ouder, broer of zus, die extra hulp nodig heeft. Iemand bij jou thuis is bijvoorbeeld lang ziek, gehandicapt, autistisch, verslaafd, in de war of depressief. De kans is groot dat je je daarover zorgen maakt, dat je vaak thuis moet meehelpen of dat je ouders minder aandacht voor je hebben. Je bent niet de enige! Eén op de vier jongere in Nederland is een mantelzorger. Het helpt om met iemand te praten. Bijvoorbeeld met je mentor, een buurvrouw of familielid. Probeer meer over de beperking, ziekte of verslaving te weten te komen, zodat je beter begrijpt wat er aan de hand is. En blijf leuke dingen doen zoals sporten of uitgaan! Contact met je vrienden is ook belangrijk!
Ben jij een jonge mantelzorger en heb je vragen? Neem dan contact op met Steunpunt Mantelzorg Heusden. We helpen je graag verder.
Steunpunt Mantelzorg Heusden
Het Steunpunt Mantelzorg van Bijeen Heusden kijkt graag samen met jou waar je tegenaan loopt en welke ondersteuning kan helpen zodat er nog genoeg tijd over is voor ontspanning, werk en andere verplichtingen.
Elke tweede dinsdag van de maand organiseert het Steunpunt een inloopmoment voor mantelzorgers. Op deze middag, van 14.00 tot 16.00 uur, kun je ervaringen en tips delen. Maar het is ook een moment om juist even niets te hoeven. Samen met anderen genieten van een kopje koffie of thee. Op deze middag is er ook een mantelzorgconsulent aanwezig die vragen kan beantwoorden. Hieronder staan de bijeenkomsten opgesomd. Aanmelden is niet nodig. Bekijk hieronder de locaties:
- 12-11-2024 Buurthuis De Stulp, Admiraalsweg 100
- 10-12-2024 Wijkwinkel Vlijmen, Nassaulaan 32
Wil je meer informatie Voor meer informatie over het aanbod aan ondersteuning voor mantelzorgers, kunt u contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg Heusden via het aanmeldpunt van Bijeen Heusden.
Als de zorg voor een familielid intensiever wordt dan kun je overwegen om dichterbij elkaar te gaan wonen of zelfs bij elkaar in te wonen.
Het is belangrijk om goed af te wegen wie er het beste kan verhuizen. In welke vorm je gaat samenwonen en wat de eventuele financiële consequenties zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om samen een huishouden te vormen.
In de gemeente Heusden zijn er ruimere mogelijkheden om in familieverband samen op één perceel te wonen. Om samen te wonen op één perceel hoeft er geen sprake te zijn van een zorgbehoefte of van een bepaalde leeftijd. We noemen dit mantelwonen.
Stappenplan
Dit stappenplan helpt u bij het maken van een weloverwogen keuze. Op
- Oriënteren op de mogelijkheden
-
Afhankelijk van of u een koopwoning en huurwoning heeft, kunt u denken aan een mantelzorgwoning, kangoeroewoning, woning splitsing, inwoning en/of woningaanpassing. U kunt bij uw naaste(n) gaan wonen, of uw naaste(n) bij u.
- Bespreek samen wensen, mogelijkheden en voor- en nadelen
-
Wat voor de een wenselijk is kan voor de ander een belasting zijn. Het is fijn om elkaar vaker te zien en voor elkaar te kunnen zorgen. Maar hoe voorkom je overbelasting en het gebrek aan privacy?
- Breng geldzaken en financiële en juridische gevolgen in kaart
-
Samenwonen is niet zo makkelijk geregeld en heeft financiële gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek en huurtoeslag. Maar denk ook aan de kosten, boodschappen en kosten voor internet en televisie.
- Vraag hulp van experts en ervaringsdeskundigen
-
Neem contact op met het steunpunt mantelzorg. Samen kunnen wij met u kijken welke mogelijkheden er binnen Gemeente Heusden zijn voor uw woning.
- Maak een weloverwogen beslissing
-
Een hulpbehoevend familielid in huis nemen is niet zomaar iets. Neem de tijd om deze beslissing te maken waar iedereen zich goed bij voelt en vertrouwen in heeft.
- Maak duidelijke afspraken en leg deze vast
-
Voorkom problemen met andere familieleden en leg afspraken vast bij een notaris over wat te doen bij overlijden.
- www.mantelzorg.nl(Verwijst naar een externe website): website van MantelzorgNL boordevol informatie over mantelzorg
- www.jong-zorgen.nl(Verwijst naar een externe website): informatieve website voor kinderen en jongeren met basisinformatie en doorverwijzingen van MantelzorgNL
- www.kopstoring.nl(Verwijst naar een externe website): informatie voor, over en door jongeren met een ouder met psychische of verslavingsproblemen
- www.mskidsweb.nl(Verwijst naar een externe website): voor kinderen over multiple sclerose
- www.drankjewel.nl(Verwijst naar een externe website): site voor jongeren met alcoholverslaafde ouders
- www.kankerspoken.nl(Verwijst naar een externe website): informatie voor en over kinderen die een vader of moeder met kanker hebben
- www.funcare4kids.nl(Verwijst naar een externe website): organisatie die evenementen organiseert voor kinderen tot 16 jaar die een langdurig ziek gezinslid hebben