Afspraak met Bijeen
Binnenkort heeft u een afspraak voor een gesprek met een medewerker van Bijeen Heusden. Dit gesprek voeren we omdat u, of iemand uit uw omgeving, zorg of hulp nodig heeft. Bij het maken van de afspraak is afgesproken waar en hoe het gesprek plaats vindt.
Tijdens het gesprek bespreken we uw situatie en tegen welke beperkingen u in het dagelijks leven aan loopt. Vervolgens zoeken we samen naar oplossingen. Daarbij kijken we naar wat u zelf nog kunt en wat mensen in uw omgeving kunnen doen. Hoe lang het gesprek duurt is afhankelijk van uw situatie. Soms is het nodig om meer gesprekken te voeren.
Het kan zijn dat u geholpen bent met een boodschappendienst of maaltijdvoorziening. Dit zijn voorbeelden van hulp waar iedereen gebruik van kan maken. De medewerker van Bijeen legt u uit hoe u zich daarvoor kunt aanmelden of zorgt samen met u voor aanmelding. Ook kijken we wat Bijeen Heusden kan doen of dat professionele hulp nodig is.
U hoeft het gesprek niet alleen te voeren. U kunt bij het gesprek ook andere mensen uitnodigen. Mensen die u goed kennen en mee kunnen denken over eventuele oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan familie, vrienden, buren of mantelzorgers.
Wat is belangrijk om te weten?
- U kunt hulp vragen van een meedenker (cliƫntondersteuner).
- Schrijf de vragen op die u nu al heeft;
- De uitkomst van het gesprek is voor iedereen anders. Heeft u professionele hulp nodig, zoals huishoudelijke hulp of een woningaanpassing, dan moet de gemeente een besluit nemen. U ontvangt op een later moment een brief hierover.
Hulp van een meedenker (ondersteuner)
Een Meedenker is iemand die de weg en de mogelijkheden kent op het gebied van zorg en ondersteuning. De Meedenker werkt gratis en onafhankelijk en schuift aan tijdens het gesprek. Wilt u hulp van een Meedenker? Dan moet u dit zelf vragen! Klik op de link hieronder voor meer informatie.
Misschien heeft u meer nodig. De oplossing wordt dan maatwerk en afgestemd op uw persoonlijke situatie. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld dagbesteding of huishoudelijke hulp. In het gesprek komt u samen met de medewerker van Bijeen tot een persoonlijk plan. Samen met Bijeen legt u vast wat u of uw gezin nodig heeft. Ook is beschreven hoe die ondersteuning georganiseerd wordt. Door uzelf, uw familie of anderen. Het persoonlijk plan beschrijft dus wat u zelf kunt, wat mensen in uw omgeving kunnen en willen en of u professionele hulp nodig heeft. Als er sprake is van inzet van professionele hulp, wordt ook afgesproken vanaf welk moment die hulp kan starten.
U kunt tijdens de afspraak nieuwe begrippen horen. De medewerker van Bijeen Heusden legt u graag uit wat deze betekent. Hieronder staan een aantal begrippen toegelicht.
Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is erop gericht dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven en dat u actief kunt meedoen in onze samenleving. Ook als u een beperking of belemmering heeft. Als het alleen of met hulp van uw omgeving niet (meer) lukt, dan kunt u een beroep doen op hulp uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
De Wmo is er ook voor mensen die hulp nodig hebben om mee te doen aan de samenleving. Dat noemen we ook wel hulp bij participatie. Dat kan dagbesteding zijn of beschermd wonen met begeleiding. Het gaat hier vooral om mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, een chronische ziekte of psychiatrische aandoening, om ouderen en verslaafden.
Ook de individuele voorzieningen zoals hulpmiddelen, vervoersvoorzieningen, huishoudelijke ondersteuning en woningaanpassingen vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning.
Algemene voorziening
Een algemene voorziening is voor iedere inwoner van de gemeente beschikbaar. Bijvoorbeeld een maaltijdservice, boodschappenbus of activiteiten in een buurthuis. Uw gemeente kan u een bijdrage in de kosten vragen.
Maatwerkvoorziening
Een maatwerkvoorziening is hulp voor u persoonlijk, wanneer algemene voorzieningen niet voldoende zijn. Bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding of een aanpassing aan uw huis. Een maatwerkvoorziening krijgt u alleen na een onderzoek door uw gemeente. Dat is meestal een gesprek om vast te stellen welke ondersteuning u nodig heeft. Voor een maatwerkvoorziening betaalt u een eigen bijdrage aan het CAK.
Zorg in Natura
Bij Zorg in Natura (ZiN) koopt de gemeente de zorg in bij zorgaanbieders. Dit betekent dat de administratie en facturering tussen de gemeente en de zorgaanbieders plaats vindt. Bij Zorg in Natura heeft u dus de keuze uit de zorgaanbieders die een contract hebben met de gemeente.
Persoonsgebonden budget (PGB)
Een persoonsgebonden budget (pgb) is een budget waarmee mensen zelf de zorg thuis kunnen regelen en inkopen voor bijvoorbeeld de persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Met een PGB organiseert u zelf de hulp die nodig is om thuis te kunnen blijven wonen.
Eigen bijdrage aan het CAK
Als u 18 jaar of ouder bent en u thuis ondersteuning krijgt uit de Wmo, dan betaalt u daarvoor een eigen bijdrage. Hoe hoog die eigen bijdrage is, kunt u uitrekenen met de handige rekenhulp van het Centraal Administratiekantoor (CAK).