Samen gaan we voor een geletterd Nederland!

Taal maakt mensen en onze maatschappij sterker. De 15e editie van de Week van de Alfabetisering staat dit jaar in het teken van het thema DURF! > DURF! verschil te maken. In de periode van maandag 9 tot en met zondag 15 september komen honderden bedrijven, bibliotheken, gemeenten, scholen en vele tienduizenden mensen in actie voor een geletterd Nederland. Ook in de gemeente Heusden is er volop aandacht voor het thema.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven of rekenen. Vaak zijn ze ook digitaal minder vaardig. Dit heeft grote impact op hun persoonlijke leven. Als je niet goed kunt lezen en schrijven, vind je minder snel een baan, is het lastiger om gezond te leven, heb je minder grip op je geldzaken en lopen je kinderen risico om op latere leeftijd ook laaggeletterd te worden.

In de gemeente Heusden zetten Bijeen, bibliotheek Heusden, Scala scholen, Koning Willem I-college en stichting Lezen en Schrijven zich in om inwoners die moeite hebben met de Nederlandse taal, rekenen of de computer te ondersteunen. Samen maken zij deel uit van Taalnetwerk Midden Brabant. Tijdens de week van de Alfabetisering organiseren ze diverse activiteiten. Een aantal daarvan is gericht op professionals. Zo wordt er een training Eenvoudig Communiceren georganiseerd, waarbij de deelnemers leren om meer rekening te houden met de doelgroep, door bijvoorbeeld minder ambtelijke taal te gebruiken.

Luisterfiets
Bijzonder is de Luisterfiets die de komende weken op verschillende plekken in de gemeente staat. Met deze fiets kunnen mensen zelf hun verhalen ‘bij elkaar fietsen’. Zodra ze beginnen te trappen worden de verhalen door een speciale app voorgelezen. Doel van fiets is om mensen die niet zo snel een boek lezen of De Bibliotheek binnenstappen, toch verhalen te laten ontdekken. Op de luisterfiets zijn een aantal speciale Heusdense verhalen te horen.

Praathuis
Op 25 september vindt van 13.30 tot 15.00 uur in De Bibliotheek in Vlijmen de eerste editie van het vernieuwde Praathuis plaats. Het Praathuis is een gezellige ontmoetingsplek voor iedereen die zelfverzekerder wil worden met Nederlands spreken. Het Praathuis is een initiatief van de bibliotheek, Bijeen en VluchtelingenWerk en vindt iedere week plaats in telkens een andere vestiging van De Bibliotheek Heusden. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekheusden.nl.

Doe ook mee!
Kom samen met ons in actie voor een geletterd Nederland! Zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer of smartphone.

Meer informatie

> Overzicht locaties Leesfiets in Heusden

> www.weekvandealfabetisering.nl/doe-mee