Overal hebben we te maken met nieuwe culturen, zien we nieuwe Nederlanders. Of ze nou klasgenoot, patiënt, klant, collega of buurman zijn; vaak wordt óver vluchtelingen gesproken en minder mét hen. Vrijwilligershuis Heusden (onderdeel van Bijeen Heusden) en Vluchtelingenwerk bieden de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een vluchteling. Op 15 juni geven zij in de bibliotheek Drunen de workshop 'Bekend maakt bemind: in gesprek met een vluchteling'.

Stel je voor…dat jouw leven gevaar loopt omdat je seksuele voorkeur niet wordt geaccepteerd. Dat je alles wat je hebt opgebouwd plots achter moet laten, vaak zonder afscheid te kunnen nemen van vrienden en familie. Dat je al je spaargeld en soms dat van je familie aan jouw vlucht moet uitgeven. Dat je niet weet waar je familie en vrienden zijn en of ze überhaupt nog leven, of dat je geen contact meer met ze kunt opnemen omdat je ze anders in gevaar te brengt. Wat zou dat met jou doen?

Door een ontmoeting krijg je meer inzicht in de redenen waarom mensen vluchten en voor welke dilemma’s vluchtelingen komen te staan. Ook vertelt de vluchteling zijn of haar persoonlijke verhaal: waarom hij of zij is gevlucht en hoe het is om in Nederland een nieuw leven op te bouwen. Na de voorlichting kun je vragen stellen en snap je misschien beter wat het inhoudt om ‘een vluchteling’ te zijn. Je zult zien dat het mogelijk is om een gesprek over een lastig onderwerp ook genuanceerd te kunnen voeren,  met respect voor elkaars mening.

Aanmelden voor deze gratis workshop kan nog tot en met 11 juni, via vrijwilligershuisheusden.nl. De workshop vindt plaats op 15 juni van 20.00 - 21.00 uur in de bibliotheek Drunen. Neem voor meer informatie contact op met sanneweijers@contourdetwern.nl.