Energietoeslag lage inkomens

Vanwege de stijgende energieprijzen geeft het kabinet eenmalig 200 euro aan huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimumniveau. Dit om hen te helpen bij het betalen van de energierekening. Het kabinet werkt nu met spoed aan deze regeling. De gemeenten gaan deze regeling uitvoeren in het eerste kwartaal van 2022.

Het wordt waarschijnlijk een regeling via de bijzondere bijstand. De bijzondere bijstand wordt voor de inwoners van de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk uitgevoerd door Baanbrekers.

Heb je een laag inkomen en behoor je tot de minima? Dan is het belangrijk om de websites van je gemeente en Baanbrekers in de gaten te houden. Vanaf midden januari 2022 komt op deze sites informatie te staan over hoe je deze energietoeslag kunt aanvragen. Ontvang je een Participatiewet uitkering via Baanbrekers? Dan hoef je niets te doen, je ontvangt de toeslag dan automatisch.

Het volledig nieuwsbericht kun je vinden op www.rijksoverheid.nl

Veel gestelde vragen over de Energietoeslag 2022

De informatie hieronder is gebaseerd op de meest actuele kabinets-informatie van 10 december 2021.

De gemeenten en Baanbrekers verwachten dat je de energietoeslag vanaf eind januari 2022 kunt aanvragen.

De energietoeslag wordt verstrekt via de bijzondere bijstand. Baanbrekers voert de regeling bijzondere bijstand uit. Je vraagt de Energietoeslag dus aan bij Baanbrekers.

De energietoeslag is bedoeld voor inwoners met een inkomen op of net iets boven het sociaal minimum niveau. Inwoners met een Participatiewet uitkering krijgen de toeslag automatisch. Zij hoeven geen aanvraag te doen.

De energietoeslag is 200 euro per huishouden.

Nee, als je een kamer huurt kom je niet aanmerking voor een energietoeslag.

Ja, waarschijnlijk wel. Uit de informatie die al bekend is blijkt dat er geen rekening gehouden wordt met vermogen.

Nee, omdat de tegemoetkoming loopt via de bijzondere bijstand kan er geen beslag gelegd worden op de energietoeslag.