Een dag uit het leven van een maatschappelijk werker van Bijeen

Binnen Bijeen is Angela van Hest actief als maatschappelijk werker. Al ruim zes jaar lang is Valerie een van haar cliënten: een moedige dame die veel heeft meegemaakt en in het maatschappelijk werk van Bijeen een lichtpunt zag. Angela en Valerie sluiten binnenkort hun hulpverleningstraject af. Wat is er in tussentijd gebeurd?

Trauma’s en een enorme schuld

Angela komt al sinds 2014 over de vloer bij Valerie. Ze werden naar aanleiding van een melding over huiselijk geweld aan elkaar gekoppeld. Valerie is chronisch ziek, heeft jarenlang voor haar zieke echtgenoot gezorgd – die later kwam te overlijden – en hertrouwde met een man die kort gezegd misbruik maakte van de situatie. Na de scheiding blijkt er naast een traumatische ervaring een enorme financiële schuld te zijn. Het concrete dagelijkse effect van de schuld, de rekeningen, de dwingende bezoeken van schuldeisers en deurwaarders leiden tot overmatige stress en slapeloze nachten. En inmiddels is Valerie bang voor elk contact.

Begeleiding in de opvoeding

Voor Angela kwam er een zeer complexe hulpvraag op haar pad. Voorop lagen de onoverzichtelijke financiën en de schulden. Maar duidelijk is ook dat Valerie in deze situatie begeleiding nodig heeft op het gebied van rouwverwerking, de opvoeding van twee puberzoon en de omgang met een chronische ziekte. Angela kwam om orde te scheppen in alle chaos. Als maatschappelijk werker nam de ze touwtjes in handen, om deze langzaamaan weer terug te geven aan Valerie. Daarbij kijkt ze dag voor dag wat er kan en nodig is. Moet er thuiszorg ingeschakeld worden? En ook: gaan we een maatje zoeken voor het ordenen van je huishoudboekje, of doe je dat zelf? Angela: “De dagelijkse omgang met financiën was het belangrijkst. Denk aan: een dak boven je hoofd, brood op de plank en iets van energie als warmte en licht hebben in je huis.” Valerie is sinds twee jaar klaar met schuldhulpverlening, heeft een schone lei en energie voor andere dingen.

“Angela is mijn steun en toeverlaat”

Of het voor Valerie moeilijk was om aan te kloppen bij Bijeen? “Ik heb de stap pas gezet toen het echt niet anders meer kon. Maar ik had al snel vertrouwen in Angela. Ze is echt mijn steun en toeverlaat.” Een veiligheid in het contact opbouwen, waarin je als hulpvrager en hulpverlener samen gaat werken, vraagt vaak om aandacht. Sowieso is het voor de meesten van ons niet makkelijk om hulp aan te nemen. Sterker nog: toegeven dat je hulp nodig hebt, dat je het zelf niet meer kan, valt gewoon niet mee.

Weer veiligheid en rust

Nu, eind 2020, sluiten Angela en Valerie de samenwerking af. Valerie heeft in zichzelf weer een basisveiligheid gevonden en veel meer rust om zelf zaken op te pakken. Inmiddels doet zij passend vrijwilligerswerk, dat ze samen met Angela gezocht en gevonden heeft via het Vrijwilligershuis.

Bent u benieuwd of Bijeen iets voor u kan betekenen? Aarzel niet en kom langs bij een van de Wijkwinkels in Drunen, Vlijmen en Oudheusden.