Gemiddeld een 8,3 voor het eerste contact met Bijeen Heusden!
Cliënten nog altijd tevreden over Bijeen Heusden

Ieder jaar onderzoeken we de dienstverlening van Bijeen Heusden, het netwerk van partijen die ervoor zorgt dat iedereen in de gemeente de zorg en ondersteuning krijgt die nodig is. Ook onderzoeken we hoe tevreden cliënten zijn over de zorgaanbieders. De professionals van Bijeen Heusden staan iedere dag klaar voor onze inwoners en ook over het jaar 2021 komt Bijeen Heusden weer goed voor de dag!

Het eerste contact met Bijeen wordt gewaardeerd met een 8,3. Dat is maar liefst een stijging van 0,4 punten ten opzicht van 2020. Ongeveer driekwart (76%) wist waar ze zich moesten melden met hun hulpvraag, daarbij nemen de meeste inwoners telefonisch contact op met Bijeen. Naast de positieve waardering voelden inwoners zich ook snel (85%) en serieus (93%) geholpen. Het keukentafelgesprek, dat eventueel volgde uit het telefonisch contact, werd net als vorig jaar beoordeeld met een 7,9.

Rapportcijfers

Inwoners die in 2021 een maatwerkvoorziening vanuit de Wmo hebben aangevraagd, hebben vragenlijsten ingevuld over de toegang tot hulp van Bijeen. Inwoners die al sinds 2019 gebruik maken van een Wmo-voorziening hebben vragenlijsten ingevuld over de kwaliteit van dienstverlening. In totaal hebben bijna 1250 inwoners gereageerd in dit onderzoek. Dit betekent dat de resultaten als betrouwbaar kunnen worden beschouwd. Voor de ondersteuning van Bijeen Heusden geven de respondenten gemiddeld voor:

Thema’s

Cijfer

Opvallend

Hulp bij het huishouden

8,3

80% kan door de hulp beter dingen doen die ze wil

Hulpmiddelen

7,7

90% kan door het hulpmiddel beter dingen doen die ze wil

Begeleiding

7,8

77% vergroot de zelfredzaamheid door hulp van een begeleider

Dagbesteding

7,8

87% ontlast de partner door de dagbesteding

Vervoer

7,7

88% kan zich beter redden door gebruik te maken van vervoer

Woningaanpassing

7,9

86% vergroot de zelfredzaamheid door een woningaanpassing

Wethouder Peter van Steen is trots maar ziet ook verbeterpunten

‘’Ook dit jaar wordt de dienstverlening van Bijeen weer erg goed beoordeeld! Daar ben ik als wethouder sociaal domein natuurlijk erg trots op! Door het continu meten van de dienstverlening zien we dat het de afgelopen jaren erg goed doen. Ook dit jaar zien we weer verbeterpunten. Bijvoorbeeld nog beter de verwachtingen scheppen wat Bijeen kan betekenen voor inwoners. Daarbij is het belangrijk om samen met cliënten te kijken wat ze zelf nog kunnen (regelen). Zorgaanbieders hebben steeds langere wachtlijsten voor het bieden van hulp, bijvoorbeeld huishoudelijke hulp vanwege personeelstekorten. Ook de ondersteuning van mantelzorgers blijft onze aandacht houden. In de resultaten valt op dat inwoners steeds minder het idee hebben dat hun naaste de zorg aankan. Ook medewerkers zien het aantal overbelaste mantelzorgers stijgen. Het is dus belangrijk dat we mantelzorgers ontlasten door bijvoorbeeld  dagbesteding of een boodschappendienst aan te bieden. Ik ben in ieder geval trots op Bijeen en de partners die dagelijks met passie en professionaliteit klaar staan voor onze inwoners die ondersteuning nodig hebben’’, aldus wethouder Peter van Steen.

Hoe werkt Bijeen Heusden?

Als iemand met een zorg- of ondersteuningsvraag aanklopt bij Bijeen wordt altijd eerst in kaart gebracht wat er precies aan de hand is. Daarbij wordt gekeken wat mensen zelf kunnen doen en wat anderen in hun omgeving eventueel voor hen kunnen betekenen. Daarbij wordt ook bekeken of via bestaande voorzieningen hulp geboden kan worden, zoals de klussendienst van Zorgsaam Heusden of dagbesteding van Met Elkaar.