Kom Erbij in Heusden! Klein gebaar, groot verschil.

Op donderdag 30 september trapte wethouder Peter van Steen de Maand van de Ontmoeting af met de start van de campagne ‘Kom Erbij!’. In Heusden staan ontmoeten en verbinden een maand lang centraal met als doel dat het doorlopend aandacht blijft krijgen. Oktober wordt een bijzondere maand met een bomvolle kalender met ruim driehonderd activiteiten en een lokale communicatiecampagne.

Ga naar www.komerbijheusden.nl

Ga naar de activiteitenzoeker

De aftrap van de Maand van de Ontmoeting deed wethouder Peter van Steen samen met de coalitie Kom Erbij Heusden, die we sinds 2019 hebben, eerder onder de naam ‘Kerngroep tegen eenzaamheid’. Het hele jaar door besteed de coalitie aandacht aan het signaleren, ter sprake brengen en (preventieve) bestrijding van eenzaamheid. Hier is binnen de gemeente extra budget beschikbaar voor gesteld. Dat het nodig is blijkt uit onderzoek. Wist je dat maar liefst 44% van onze inwoners aangeeft zich wel eens eenzaam te voelen. In sommige wijken geldt dit zelfs voor bijna de helft van de inwoners!

Maand van de Ontmoeting

In oktober openen tijdens de Maand van de Ontmoeting meer dan honderdvijftig Heusdense verenigingen en stichtingen (extra) hun deuren om inwoners uit te nodigen mee te doen. Door een ingrijpende gebeurtenis, zoals een echtscheiding of het verlies van een dierbare, ligt eenzaamheid op de loer. Door corona vertoefden we ook meer binnenshuis. Dat kunnen allemaal redenen zijn waarom het voor sommigen spannend is om (weer) deel te nemen aan activiteiten. Daarom is de boodschap van de wethouder en de coalitie: “Heb je een familielid, vriend of buur die zich misschien eenzaam voelt? Bedenk dan: er is altijd iets dat iemand leuk vindt om te doen, samen met jou of met anderen. Dus neem eens iemand mee van wie jij denkt dat die persoon een steuntje in de rug kan gebruiken. Met dat kleine gebaar maak je een groot verschil!” 

Lokale campagne

Heusden focust bewust op ‘ontmoeten en verbinden’ in plaats van ‘eenzaamheid’. Het gaat erom mensen weer een beetje meer te betrekken en te helpen uit hun isolement te komen. Hoe fijn het is om (weer) onder de mensen te komen, het gezellig te hebben én je nuttig te voelen, blijkt uit de lokale initiatieven die in de campagne centraal staan. Zij lichten toe hoe zij bijdragen aan (preventieve) bestrijding van eenzaamheid in Heusden. Je ziet ze op posters, in de campagnevideo’s en op de website www.komerbijheusden.nl. Samen met diverse partijen en ook de Buurt Bestuurten wordt de campagne actief uitgerold. Wellicht ontvang jij wel één van de paar duizend ansichtkaarten met een duo-verpakking stroopwafels als uitnodiging om mee te gaan naar een activiteit.

Doener van de maand

Tijdens de aftrap werd Ria de Folter in het zonnetje gezet. Het jaar rond zet zij zich in om vooral eenzame ouderen weer mee te laten doen. Met de seniorenschool, als bestuurslid van KBO Drunen en binnen de coalitie Kom Erbij Heusden. Regelmatig krijgen 650 inwoners van haar nieuwsbrieven vol activiteiten. “We zijn trots op jou als vrijwilliger binnen onze gemeente. Daarom mag ik je feliciteren met de titel Doener van de Maand”, sprak Peter van Steen als dank.