Help, mijn partner is autistisch

Binnen Bijeen Heusden is Hans Verberne actief als clientondersteuner. Hij ondersteunt onder anderen Jan en Ans, een echtpaar dat voor de nodige uitdagingen heeft gestaan vanwege Jan zijn autisme. En dat heeft geholpen. Ans: “We zijn heel blij met de manier waarop Hans ons geholpen heeft problemen te overwinnen.” De namen in dit artikel zijn fictief om de privacy van de betrokkenen te beschermen.

Dyslexie en ADD

Jan en Ans zijn sinds 2005 partners. Ze waren gelukkig samen en er leek geen vuiltje aan de lucht. Maar langzamerhand kreeg Jan meer problemen, zowel privé als tijdens zijn werk. Hij besloot zich in het ziekenhuis te laten testen. Wat bleek? Hij is dyslectisch en heeft een vorm van ADD. Waar je vaak hoort dat je situatie verbetert als je weet wat er aan schort, werden Jan zijn problemen groter. Jan: “Ik kon bijvoorbeeld niet lang dezelfde baan houden. Of op tijd komen. Ik kan me niet in anderen verplaatsen en dat maakt een gesprek erg ingewikkeld. Het is geen onwil, het lukt me gewoon niet.”

Een nieuwe diagnose

De problemen werden zo groot, dat hij in 2016 opnieuw op zoek ging naar hulp. En die vond hij bij Bijeen Heusden. Zij hielpen hem om met zijn uitdagingen om te gaan. Eerst op zijn werk en later ook in zijn privésituatie. Ondersteunend consulent Hans Verberne van Bijeen vertelt over zijn werk met Jan: “Wij wilden zeker weten dat de juiste diagnose was gesteld. Wij hadden namelijk wat twijfels en daarom hebben we Jan opnieuw getest.”. Hans en zijn collega’s kwamen tot een andere conclusie: een lichte vorm van autisme. Hans: “Die diagnose was het antwoord op heel veel onbeantwoorde vragen.” Ans vertelt: “Ik weet inmiddels dat autisme een aantal praktische problemen met zich meebrengt. Daar kan ik makkelijk mee omgaan of er omheen werken. Maar het zijn vooral de emotionele problemen die nogal wat van me vragen. Als Jan me iets vertelt, hoor ik bijvoorbeeld alleen maar hoe hij de situatie ziet. Dan moet ik echt doorvragen om te snappen wat er echt aan de hand is.” Na de diagnose wees Bijeen Jan een coach toe om hem te begeleiden in zijn werk. Jan werkt via Baanbrekers en mag daar ook rekenen op een fijne coach. Niet alleen Jan is daar blij mee. Ans: “Ik kan hem ook bellen of mailen als er iets is waar ik wat hulp bij kan gebruiken, of dat nou thuis is of op Jans werk.”

Verwerken van emoties

Vanuit Bijeen ging Hans hen ondersteunen. Hij zag twee mensen die elkaar alles gunden, maar hij zag ook dat het misging tussen Ans en Jan: “Iemand met autisme kan heel lang en heel erg boos blijven op iemand, bijvoorbeeld na een ruzie. Dat kan een soort haat worden die ervoor zorgt dat ze jaren later nog boos worden als ze die persoon tegenkomen.” Gelukkig wist Hans ook wat hij er aan kan doen. Hij gebruikt Brainblocks: een manier om mensen uit te leggen hoe de hersenen van iemand met autisme werken. Brainblocks werkt met praktische materialen, zoals afbeeldingen, ballen en blokken. Al die elementen beelden een deel van de werking van de hersenen uit. Hans: “Iedereen in de omgeving van iemand met autisme moet een goed beeld hebben van wat er anders aan hem of haar is. Dat is belangrijk, want de hersenen werken anders bij autisme. Dan is het fijn als je weet waarom ik iets doe.”

Handvatten voor de toekomst

Jan en Ans zijn heel blij met de manier waarop Hans hen geholpen heeft de problemen te overwinnen. Ze zijn blij dat ze weten waar een grote oorzaak van de problemen ligt en dat ze daar nu handvatten voor hebben. Ze kijken tevreden terug op de afgelopen jaren. En ze zijn blij dat ze altijd een beroep op Bijeen kunnen doen als er toch iets gebeurt. “Weten dat er iemand klaarstaat om je te helpen, geeft al heel veel rust”, aldus Ans.