Slimme samenwerking biedt Anne een mooie toekomst

Datum:

Samen met inwoners van de gemeente proberen de medewerkers van Bijeen de zorg of ondersteuning te organiseren die nodig is. Dat leidt soms tot opvallende, niet alledaagse oplossingen.

Zo ook bij de zeventienjarige Anne*, die midden in het eerste jaar zit van haar BBL-opleiding detailhandel aan het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. Binnen deze beroepsbegeleidende leerweg (BBL) gaat ze twee halve dagen naar school en moet ze de overige tijd ervaring opdoen op een zogenoemde BBL-plek.

Bakker Bart

Omdat Anne door complicaties bij haar geboorte een lichte achterstand heeft, was het voor haar lastig zo’n plek te vinden. Vooral omdat ze nog geen achttien jaar is en daarom geen aanspraak kan maken op regelingen zoals de Wajong of een PGB. Arjan en Marion Zegers van Bakker Bart in Vlijmen, waar ze al enkele jaren op de zaterdagen werkt, wilden haar die plek graag bieden als de kosten voor de begeleiding zouden worden gecompenseerd.

Bijeen ging daarop in gesprek met Zegers en met Anne en haar ouders. Samen bekeken ze de mogelijkheden en kwamen al snel tot de conclusie dat de beschikbare regelingen haar niet zouden helpen en dat er een creatieve oplossing nodig was. Nadat Zegers in kaart had gebracht om welke kosten voor begeleiding het ging, besloot Bijeen deze te vergoeden tot het moment dat Anne achttien wordt.

Win-win

“Dat is een win-winsituatie voor iedereen. Voor ons als Bakker Bart, maar natuurlijk vooral voor Anne”, vertelt Arjan Zegers. “Dankzij deze regeling heeft ze de mogelijkheid gekregen haar opleiding te volgen en hoeft ze niet eerst een jaar thuis te wachten tot ze achttien jaar is.”

Wethouder Wim van Engeland is het daar volledig mee eens. “Het is belangrijk dat Anne naar school gaat om zich verder te ontwikkelen en straks door te groeien naar een mooie baan. Die mogelijkheid bieden we haar nu met relatief beperkte middelen. Hadden we haar die kans niet geboden, dan waren er alleen verliezers geweest.”

Anne zelf is vooral blij met haar werkplek. Ze leert er veel en draait al bijna volledig mee in de winkel.

* Vanwege privacyredenen is de naam van de scholiere gefingeerd. Deze casus speelde in 2016.