Werken met uitzicht op een baan

Net als veel andere gemeenten is er Heusden veel aan gelegen dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan vinden. Als een bedrijf daarmee actief aan de slag gaat, is dat voor ons reden genoeg die geslaagde voorbeelden te laten zien. Dit keer vertellen we het verhaal van RomCa Packing uit Vlijmen.  

RomCa Packing is een bedrijf dat onder meer voor webshops producten inpakt en verzendt. Daarnaast houdt ze zich bezig met het in elkaar zetten van producten en biedt ze aan de lokale bevolking een was- en strijkservice. Gezien de aard van deze werkzaamheden, liggen er binnen het bedrijf veel kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Om die reden werkt RomCa Packing nauw samen met organisaties als Baanbrekers, stichting Cello en Prisma.

Werkervaringsplek

“Wekelijks komen ongeveer 35 tot 40 mensen hier helpen”, vertelt eigenaresse Carla Blijleven. “Of het nou gaat om arbeidsmatige dagbesteding of een werkervaringsplek, we willen zoveel mogelijk mensen die nog thuis zitten en wel iets willen en kunnen doen een kans bieden om mee te doen in de samenleving of zichzelf verder te ontwikkelen. Dat kunnen dus ook mensen met een beperking, vrijwilligers of gepensioneerden zijn.”

Dankzij die filosofie krijgen ook vluchtelingen regelmatig bij RomCa Packing de kans om sociale contacten te leggen en opgenomen te worden in de samenleving. Een mooi voorbeeld is Kemal. Deze Eritreeër van begin twintig ging na bemiddeling door Baanbrekers enkele jaren geleden aan de slag bij RomCa Packing. Hij woonde al een tijdje in Nederland, maar kwam maar niet aan de bak omdat hij – ondanks een aantal taalcursussen – de Nederlandse taal onvoldoende machtig was.

Prachtige leerschool

“Anders dan bij die taalcursussen werd Kemal bij ons gedwongen om de hele dag Nederlands te spreken”, vertelt Carla. “En geloof me: er wordt bij ons hard gewerkt maar ook veel onderling gepraat. Dus voor hem was dat een prachtige leerschool.” De ervaring die Kemal bij RomCa Packing opdeed, heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen. “Nog niet zo lang geleden belde Kemal op met de mededeling dat hij een vaste baan heeft”, glimlacht Carla. “Daarmee is onze missie toch mooi geslaagd.”

Meer informatie

Meer weten over arbeidsmatige dagbesteding en werkervaringstrajecten? Neem contact op met Bijeen, telefoon (073) 78 201 78. E-mailen kan ook: info@bijeenheusden.nl.