Huiselijk geweld komt ook voor in Heusden

Huiselijk geweld komt overal voor, helaas ook in Heusden. Als maatschappelijk werker zet Geertje zich in om het geweld te stoppen en naar oplossingen te zoeken. Soms kunnen mensen voor veiligheid zorgen in hun relatie, soms is dat niet haalbaar. Dat is vaak een zoektocht. Ook deze cliënte werd slachtoffer, zij vertelt anoniem haar verhaal.

"Ik dacht dat mijn zoon van zeven niets van het geweld van mijn partner meekreeg, later bleek dat hij het wel degelijk gezien had. Hij durfde er niet over te praten."

Haar verhaal
“Iedereen om me heen zei tegen me dat ik bij hem weg moest gaan: mijn moeder en stiefvader, mijn zussen. Ik was al vrienden verloren, omdat ik ze verteld had over het geweld. Zij konden niet begrijpen dat ik toch bij hem bleef, ze konden het niet meer aan en lieten me in de steek. Ze zeiden ‘als je bij hem wilt blijven, dan kies je daar zelf voor en zoek het zelf ook maar uit."

"Maar ik kon niet bij hem weg gaan. Ik wilde hem niet in de steek laten, iedereen had hem al in de steek gelaten. Ik wilde hem helpen, en dacht dat we er samen wel uit zouden komen. Ik merkte dat het geweld elke keer gebeurde als hij drugs gebruikt had. Daarom dacht ik dat ik hem van de drugs af kon helpen en dat het dan wel goed zou komen. Maar ik bleek hem niet te kunnen helpen, hij wilde eigenlijk niet geholpen worden. Toen de school begon te merken dat mijn zoon thuis problemen had, werd ik helemaal wanhopig. Toen heb ik de school eerlijk verteld dat ik geslagen werd. Ik wilde mijn kind niet kwijt, maar wilde ook mijn vriend niet in de steek laten. School heeft me gekoppeld aan een wijkagent en de wijkagent heeft mij met het maatschappelijk werk in contact gebracht."

"Pas toen ik gesprekken kreeg met de maatschappelijk werker, kwam ik tot de inzichten die mij geholpen hebben om hem los te laten. Ik leerde dat er patronen waren in onze relatie die niet gezond waren. Om ruzie te voorkomen durfde ik niets tegen hem te zeggen, en ging daarbij ver over mijn grenzen. Het ergste inzicht dat ik kreeg was dat ik hem helemaal niet hielp met mijn gedrag. We zaten vast in een soort dans van ruzie, goedmaakseks en stilzwijgen. Dit was geen gezonde relatie, maar ik moest eerst in de spiegel kijken voordat ik dat in de gaten kreeg. Wat ik zag in de spiegel? Een vrouw, opzoek naar liefde, maar op de verkeerde plek. Eigenlijk kon ik het verdriet niet aan om hem los te moeten laten, ik hield zoveel van hem. Pas toen ik zag dat het ook voor hem het beste was, kon ik de sterkste zijn en hem loslaten. We haalden gewoon de verkeerde dingen in elkaar naar boven, dat weet ik nu."

Het effect op kinderen
Als kinderen getuige zijn van geweld, hebben ze daar vaak hun hele leven lang last van. Het verandert zelfs de hersenstructuur, omdat ze al vroeg in hun leven veel angst ervaren. Ze zullen in nieuwe situaties eerder stress en angst ervaren dan kinderen die geen getuige zijn geweest van geweld. Ouders onderschatten vaak het effect van het geweld op hun kinderen: ze denken dat ze het niet gehoord of gezien hebben. Maar kleine potjes hebben grote oren! En als mama angstig en in paniek is, zijn de kinderen dat ook.

Hulp nodig?
Heb je zelf ook te maken met huiselijk geweld? Zoek hulp, zoals de vrouw in dit verhaal. Neem contact op met Bijeen via (073) 78 201 78 of info@bijeenheusden.nl, of met de wijkagent of Veilig Thuis. Een andere optie is om het codewoord voor huiselijk geweld te gebruiken in de apotheek: ‘masker 19’. Direct hulp nodig? Bel 112. En onthoud altijd: je staat er nooit alleen voor!

Wil je meer informatie over huiselijk geweld? Bekijk deze links:

Hoe houd ik onze relatie veilig tijdens de coronacrisis? | Movisie

https://veiligthuis.nl/