Voorleesoma Ellie groot succes op De Duinsprong

Julia Gavrilenko is sociaal werker bij Bijeen Heusden. Ze is coördinator en projectleider van Met Elkaar, een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen iets gezelligs kunnen doen, zoals handwerken, een spelletje spelen of gewoon samen koffiedrinken. Deze bijeenkomsten worden op vijf locaties in de gemeente Heusden georganiseerd. Voor velen is dit een prettige manier om invulling aan hun dag te geven. “Iedereen is welkom”, vertelt Julia enthousiast. “Of je nu slecht ter been, slechtziend, slechthorend, of kerngezond bent. We zijn er voor iedereen die behoefte heeft aan sociaal contact.” Zowel bezoekers als vrijwilligers maken het project Met Elkaar mogelijk.

Iedereen heeft talenten

Als coördinator is Julia betrokken bij alle locaties. Zij ondersteunt vrijwilligers, motiveert bezoekers en jaagt projecten aan. “Op het moment dat je te veel bezig bent met het zorgen voor, maak je mensen afhankelijk. Je ontneemt ze daarmee iets van hun autonomie”, vertelt Julia. “Ik laat het liefst het initiatief aan de bezoekers over, in plaats van dat ik allerlei activiteiten aanreik.” Om haar woorden te illustreren, wijst zij op een aantal plastic bakken met plantjes. “Een van onze gasten vertelde met zoveel plezier over zijn tuin, maar het werd steeds moeilijker voor hem om daarin te werken. Een andere gast wist een aantal zaaibakken op de kop te tikken, en nu hebben we binnen onze eigen kruidentuin. Deze verse kruiden kunnen straks weer bij het koken gebruikt worden.”

De voorleesoma

Naast Met Elkaar begeleidt Julia ook andere projecten, waarbij in sommige gevallen ook bezoekers van Met Elkaar betrokken raken. Een voorbeeld van zo’n project is voorleesoma. “Ik liep al langer met het idee om iets met scholen te doen in combinatie met Met Elkaar”, legt Julia uit. “Omdat het vanwege corona niet mogelijk is om fysiek op school aanwezig te zijn, heb ik het idee om digitaal te gaan voorlezen opgepakt. Ik heb contact gelegd met basisschool De Duinsprong en mijn idee voorgelegd. Er werd meteen enthousiast op gereageerd en we besloten een pilot te starten van drie afleveringen.” In die pilot wordt steeds een prentenboek voorgelezen door de voorleesoma. Zij leest het verhaaltje voor, laat de bijbehorende plaatjes zien en stelt vragen bij het verhaal. Het voorlezen wordt gefilmd en de video naar de school gestuurd, zodat de kleutergroepen via het digibord de filmpjes kunnen bekijken.

“Ik lees al langer voor”

Het vinden van een voorleesoma was geen probleem. Toen Julia de interesse hiervoor peilde bij de Met Elkaar-groep in Drunen, werd al snel Ellie Klerks naar voren geschoven. Op de vraag waarom zij hiervoor de aangewezen persoon is, antwoordt Ellie: “Ik lees al langer voor in de kapel bij Marienkroon, ik heb ook geen enkele moeite met spreken in het openbaar. Bovendien zijn ook die lezingen in de kerk allemaal digitaal. Ik ben er dus ook al aan gewend om gefilmd te worden.” De kleuters zijn enthousiast over de filmpjes en Julia wil haar project graag uitbreiden. “Hoe mooi zou het zijn als de kinderen Ellie straks op straat gaan herkennen als voorleesoma?