Wat mensen nog wél kunnen

Datum:

Als mensen geconfronteerd worden met een blijvende aandoening of beperking, gaat de aandacht al snel uit naar wat mensen níet meer kunnen. Logisch natuurlijk, want niet voor niets gebruiken we het woord ‘beperking’. Mensen zijn beperkt, omdat ze bepaalde dingen niet meer kunnen of niet meer op het niveau van vroeger.

Natuurlijk blijven we oog hebben voor de beperking van mensen, maar bij Bijeen willen we vooral aandacht voor wat mensen nog wél kunnen. Want er zijn altijd dingen waarvoor mensen talent hebben, die ze leuk vinden om te doen en waar ze energie van krijgen. Dat kan zijn een uurtje meedoen aan de bingo in het dorpshuis of als vrijwilliger koffie drinken met een dorpsgenoot. Maar ook een boodschap doen voor de buurvrouw en als wederdienst een pakketje aannemen van de postbezorger die bij de buren voor de gesloten deur staat. Door ons dat bewust te zijn, kunnen we met z’n allen in Heusden veel meer voor elkaar betekenen.

Met Elkaar

Precies met die insteek bieden we Met Elkaar. Enkele dagen in de week kunnen ouderen, mensen met een lichte beperking, maar ook mensen die graag iets voor anderen betekenen, daar naartoe komen om samen met anderen de dag op een actieve wijze door te brengen. Dat kan in het zwembad, maar ook in de sporthal of gewoon in de kantine. Belangrijk is dat de mensen actief zijn en daar ook weer meer energie van krijgen. Door regelmatig aan de activiteiten mee te doen, ontstaat bovendien weer een dagritme, dat mensen houvast in het leven geeft. Daarnaast ontlast het de mantelzorg.

 

Zeker ook omdat Die Heijgrave een plek is waar sowieso al allerlei groepen bij elkaar komen, verwachten we veel van de nieuwe daginvulling. Denk aan de jonge moeders die wekelijks met hun baby’s gaan zwemmen, of de 65-plussers die deelnemen aan de sportactiviteiten van GALM. Als al die mensen elkaar treffen, ontstaat er een energie die honderd keer sterker is dan de energie bij mensen die vanwege hun beperking thuis achter de geraniums zitten.

We zijn er van overtuigd dat een goede daginvulling voor veel mensen een geweldige meerwaarde heeft. Graag gaan we dan ook met u in gesprek over nieuwe vormen van daginvulling, over mogelijke activiteiten of de invulling daarvan. Specifiek voor de daginvulling in Die Heijgrave, maar ook voor nieuwe initiatieven.

Wilt u meedoen en meedenken? Kijk voor meer informatie