Verward gedrag

Maak jij je zorgen om iemand?

Maak jij je zorgen om iemand in jouw omgeving. Bijvoorbeeld een buurtbewoner die vaak heftige ruzies heeft met buren of iemand die in de war lijkt en niet goed voor zichzelf zorgt. Met jouw signaal kun je deze persoon helpen.

Wat kun je zelf doen?

  • Probeer contact te zoeken om het beeld dat je hebt helder te krijgen. Dit kan (een deel van) de zorgen wegnemen of bevestigen;
  • Probeer telefonisch contact te zoeken met familie (of buren) van de persoon of het gezin waar jij je zorgen over maakt om je zorgen te delen;
  • Heb je twijfels? Neem dan contact op met Bijeen Heusden. We adviseren je graag en geven je tips. In verband met de privacy mogen we je geen informatie geven over de persoon waar je over belt. Maar we luisteren en denken met je mee!

Meldpunt zorgwekkend gedrag

Via het meldpunt zorgwekkend gedrag kun je 24 uur per dag jouw signaal delen over een familielid of buurtbewoner met zorgwekkend gedrag. Zij geven advies over passende vervolgacties. Schatten zij in dat er wel sprake is van een acuut onveilige situatie voor kinderen en/of volwassenen dan komt indien nodig een medewerker van het Crisis Interventie Team (CIT) ter plaatse.

Meteen hulp bij een crisis of verward gedrag?

Heb je direct hulp nodig bij een crisissituatie of bij verward gedrag? Bel dan het Crisis Interventie Team (CIT) op telefoonnummer 0800 – 8013. Bij bedreiging of gevaar, geweld, brand of als iemand dringend medische hulp nodig heeft bel je meteen het alarmnummer 112.

Bij situaties met huiselijk geweld, verwaarlozing of ernstige conflicten gaat het CIT er op af. Het CIT bestaat uit medewerkers van verschillende organisaties in de regio Hart van Brabant. Samen hebben ze alle expertise in huis om een goede beoordeling van de situatie te maken.

Wet verplichte ggz

Het kan zijn dat iemand door een psychische aandoening een gevaar vormt voor zichzelf of voor anderen. Soms is het dan nodig dat zij verplicht hulp krijgen. Dit valt onder de Wet Verplichte GGZ. Verplichte zorg kan vanuit thuis of poliklinisch (behandeling zonder opname). Je maakt een melding via het Crisis Interventie Team (CIT) op telefoonnummer 0800 – 8013.

Het crisisinterventieteam beoordeelt of een melding voldoet aan de criteria van de WVGGZ en Bemoeizorg voert vervolgens een verkennend onderzoek uit naar de noodzaak van verplichte zorg. Als verplichte zorg niet passend of nodig is, dan krijgt de melder passend advies. Een traject vanuit de WVGGZ neemt minimaal drie maanden in beslag.