Energietoeslag

Baanbrekers is gestart met het uitbetalen van de energietoeslag van 800 euro. Deze toeslag is voor huishoudens met een inkomen op of net iets boven het sociaal minimum niveau, tot 120% van het minimum. Krijg je een Participatiewet uitkering via Baanbrekers, heb je een HeusdenPas, maak je gebruik van de zorgpolis voor minima of ontvang je een IAO? Dan krijg je de energietoeslag automatisch. Je hoeft dus niets aan te vragen. 

Niet iedereen die in aanmerking komt voor de energietoeslag is al bij ons bekend. Maak je geen gebruik van bovenstaande regelingen of heb je de Heusdenpas na 1 april 2022 aangevraagd? En heb je een inkomen tot 120% van het minimum, dan kun je de toeslag ook aanvragen.

Hoe?
Heb je recht op de energietoeslag? Dan kun je het formulier downloaden, invullen en de toeslag aanvragen. Het aanvraagformulier vind je hier. Je kunt ook een papieren versie van het formulier aanvragen door te bellen naar Baanbrekers (0416 - 671 000). Baanbrekers stuurt het formulier en een retourenveloppe dan naar je toe. Let op! Baanbrekers vraagt om meerdere bijlagen bij het formulier mee te sturen, waaronder een kopie van het legitimatiebewijs. Alléén een kopie van paspoort of identiteitskaart wordt geaccepteerd. Dus geen rijbewijs. 

Baanbrekers probeert alles zo snel mogelijk in behandeling te nemen. Houd wel rekening met een doorlooptijd van een aantal weken.

> Klik hier voor meer informatie over de energietoeslag

Veelgestelde vragen over de Energietoeslag 2022

De informatie hieronder is gebaseerd op de meest actuele kabinets-informatie van 10 december 2021 en onze update van 22 maart 2022.

Je kunt de toeslag nu aanvragen tot en met 30 juni 2022.

De energietoeslag wordt verstrekt via de bijzondere bijstand. Baanbrekers voert de regeling bijzondere bijstand uit. Je vraagt de Energietoeslag dus aan bij Baanbrekers. Ontvang je een Participatiewet uitkering via Baanbrekers, of heb je een HeusdenPas, dan hoef je niets te doen, je ontvangt de toeslag dan automatisch.

De energietoeslag is bedoeld voor inwoners met een inkomen op of net iets boven het sociaal minimum niveau, tot 120% van het minimum. Ontvang je een Participatiewet uitkering via Baanbrekers, of heb je een HeusdenPas, dan hoef je niets te doen, je ontvangt de toeslag dan automatisch.

Waarschijnlijk niet, in dat geval kan je de energietoeslag zelf aanvragen. Dat kan met het aanvraagformulier dat je op de website van Baanbrekers kan downloaden. Let op! Baanbrekers vraagt om meerdere bijlagen bij het formulier mee te sturen, waaronder een kopie van het legitimatiebewijs. Alléén een kopie van paspoort of identiteitskaart wordt geaccepteerd. Dus geen rijbewijs. 

De energietoeslag is 800 euro per huishouden.

Nee, als je een kamer huurt kom je niet aanmerking voor een energietoeslag.

Ja, waarschijnlijk wel. Uit de informatie die al bekend is blijkt dat er geen rekening gehouden wordt met vermogen.

Nee, omdat de tegemoetkoming loopt via de bijzondere bijstand kan er geen beslag gelegd worden op de energietoeslag.