Woningaanpassingen
Soms zijn kleine aanpassingen in of rond huis nodig om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte of beperkingen. Aanpassingen als een douchestoel of toiletverhoger zijn hulpmiddelen die u zelf kunt aanschaffen.
Het kan ook zijn dat er grotere aanpassingen nodig zijn, zoals een traplift, het bad vervangen door een douche of een noodzakelijke aanbouw? Als u dit niet zelf kunt regelen, dan kunt u terecht bij Bijeen. Samen met u kijken we wat u beperkingen zijn en wat de beste oplossingen biedt.
We vinden het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk prettig in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Op het platform ‘Mijn Huis op Maat(Verwijst naar een externe website)’ kun je jouw eigen woning testen op comfort en veiligheid. Uit de test volgt een advies op maat met tips en ideeën om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.
De kosten voor dit soort aanpassingen kunnen vergoed worden op basis van de Wmo. In de meeste gevallen betaalt u hiervoor een eigen bijdrage.
Deze eigen bijdrage hangt af van jouw leeftijd, inkomen, vermogen en gezinssamenstelling. Het Centraal Administratiekantoor CAK berekent de hoogte van de eigen bijdrage.
Bij de berekening van de eigen bijdrage houdt het CAK rekening met de volgende zaken:
- Jouw leeftijd;
- of je een partner heeft;
- het verzamelinkomen en vermogen van jou en je partner;
- de voorzieningen die je krijgt.
Wil je ongeveer weten wat jouw eigen bijdrage wordt, maak dan gebruik van de handige rekenhulp op de website van het CAK of kijk op www.cak.nl(Verwijst naar een externe website).
Aftrek van de belasting
De eigen bijdrage die je betaalt, kun je in sommige gevallen aftrekken van de belasting. Bijvoorbeeld als het kosten voor thuiszorg of hulpmiddelen zoals een prothese betreft.
Raadpleeg de website van de Belastingdienst of je hiervoor in aanmerking komt.