Buurtbemiddeling in tijden van corona

We leven in bijzondere tijden door de maatregelen rondom het coronavirus. Het normale leven staat even stil. Bijna iedereen is veel meer in huis, moet thuis werken en de kinderen helpen met het schoolwerk. Anderen moeten werken in moeilijke omstandigheden. Juist daardoor kan burenoverlast op dit moment extra vervelend zijn.

Er is onzekerheid en soms ook wel angst. Tegelijkertijd brengt deze tijd ook saamhorigheid. Conflicten worden even aan de kant gezet om voor elkaar te kunnen zorgen. Buren doen boodschappen voor elkaar, initiatieven ontstaan om onze kwetsbare medemens te helpen. Mooi om te zien dat we elkaar in echte crisis weten te vinden.

Maar soms lukt dat even niet. We begrijpen dat juist nu burenoverlast extra vervelend kan zijn. Want u hoort en ziet elkaar meer dan in normale tijden en u kunt misschien nu ook wel minder verdragen van elkaar. Daarom hebben we een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

Tips
 • Als u weet dat u een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren.
 • Realiseer u dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou hier waar mogelijk rekening mee: kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken.
 • Als u boos bent of geïrriteerd raakt, nemen uw emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot u rustig bent voordat u de buren aanspreekt, dan komt de boodschap veel beter over. Blijf vriendelijk en rustig. Boosheid roept boosheid op en brengt niemand verder.
 • Normaal gesproken adviseert Buurtbemiddeling buren persoonlijk te spreken als de irritaties oplopen. In deze situatie is dat lastiger. U dient in ieder geval 1,5 meter afstand te houden tijdens een gesprek, maar u kunt ook denken aan het uitwisselen van elkaars telefoonnummers en even te (video)bellen als u overlast ervaart.
Buurtbemiddelaars

Komt u er niet uit met de buren dan kan Buurtbemiddeling behulpzaam zijn met de inzet van vrijwillige buurtbemiddelaars die buren met gesprekken helpen om samen oplossingen af te spreken. In deze tijd is dat even moeilijker, want persoonlijke gesprekken mogen niet plaatsvinden.

Maar Buurtbemiddeling is deze weken wel gewoon geopend voor een telefonisch adviesgesprek, om te overleggen wat u in uw situatie zou kunnen doen of als u uw verhaal kwijt wilt. Daar zijn we voor. Buurtbemiddeling wordt verzorgd door ContourdeTwern | BIJEEN.

U kunt bellen met de coördinator op maandag-, dinsdag- en donderdagochtend van 08.30 tot 12.30 uur via 06-251 542 01 of via het Aanmeldpunt van BIJEEN (maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur): telefoon (073) 78 201 78. Een e-mail sturen kan ook: buurtbemiddelingheusden@contourdetwern.nl.

Meer informatie

Kijk ook op onze site www.buurtbemiddelingbrabant.nl voor meer informatie en voor de complete gegevens van Buurtbemiddeling in de gemeente Heusden.

En als u tips wilt hoe u met uw problemen met de buren kunt omgaan, kijk dan ook eens op deze landelijke website www.problemenmetjeburen.nl. Daar vindt u veel informatie en advies.

Coronavirus: buren en dichtbij elkaar zijn tijdens de zomerperiode

Ter voorkoming van verspreiding van het virus zullen deze zomerperiode veel mensen niet op vakantie gaan en hun vrije tijd dicht bij huis of in de achtertuin doorbrengen. We zijn in onze thuissituatie dicht op elkaar, ook dichtbij onze buren.

In de meeste situaties wonen mensen prettig en brengt deze onzekere tijd juist ook een gevoel van solidariteit met zich mee. Juist nu, in deze onzekere tijden is het belangrijk dat we er voor elkaar zijn. Het kan echter ook een uitdaging zijn om juist nu meer dan anders dichtbij je buren te zijn. Een conflict kan op de loer liggen en vraagt van ons als mensen om te oefenen in het in de praktijk brengen van ons geduld en onze tolerantie. Ook al is het moeilijk, probeer toch in gesprek te gaan en neem hierbij de richtlijnen vanuit de Rijksoverheid in acht (1,5 meter afstand, andere manieren van contact met de buren, zoals (video)bellen).

Tips voor het gesprek met buren:

 • Krop je gevoelens van ergernis, frustratie en woede niet zolang op totdat de bom barst op een verkeerd moment. Dan bestaat de kans dat je de buren niet meer kan luchten of zien.
 • Benader de buren niet op het moment dat het je hoog zit, maar leg contact met je buren wanneer je bent afgekoeld en je denkt dat het voor je buren een geschikt moment zal zijn.
 • Bedenk eerst wat je wil vertellen. Dit gaat over waar je precies last van hebt en vooral ook over de gevolgen die de situatie voor jou heeft. Bijvoorbeeld dat je niet goed meer slaapt, je nerveus voelt of je niet meer kunt concentreren. Door te vertellen wat er zo lastig is voor jou, kunnen je buren jou beter begrijpen en dat maakt de kans groter dat ze begrip tonen en bereid zijn naar je te luisteren.
 • Neem contact op en blijf rustig. Vertel dat je graag wilt praten over een kwestie en vraag wanneer dat binnenkort kan, op een moment dat jullie allebei de tijd en rust hebben voor dat gesprek.
 • Luister ook naar hun kant van het verhaal, hoe moeilijk dit ook kan zijn. Neem serieus wat ze vertellen. Een ander kan de situatie nu eenmaal heel anders beleven en andere zorgen en behoeften hebben dan jij zelf.
 • Nogmaals blijf zelf rustig, ga zeker niet terug schelden. Iedereen communiceert op een andere manier. Soms zeggen mensen in het vuur van hun emoties dingen die ze eigenlijk niet zo sterk bedoelen. Oordeel daarom niet te snel.
 • Blijf niet hangen in wie de schuld is of wie gelijk heeft. Zoek samen naar mogelijke oplossingen, manieren om de situatie voor jullie allebei te verbeteren.
 • Kom niet meteen zelf met ‘de beste’ oplossing. Laat de ander er ook even over nadenken. Dat geeft hem of haar de ruimte om zelf met een oplossing te komen.
 • Maak duidelijke afspraken met elkaar. Lukt het niet meteen, stel dan voor om er allebei over na te denken en binnenkort opnieuw met elkaar te praten. Spreek meteen een tijdstip daarvoor af.
 • Lukt het gesprek niet en dreigt het uit de hand te lopen, verbreek dan zo vriendelijk en rustig als mogelijk het contact.
 • Wat ook het resultaat van je gesprek is: blijf rustig en zeg vriendelijk gedag.

Tot slot: kom je er samen niet uit, laat de ergernis dan niet verder oplopen en neem contact op met Buurtbemiddeling. Telefonisch op ma-, di-, woe- en donderdagochtend: 06 – 251 542 01 of via e-mail: buurtbemiddelingheusden@contourdetwern.nl. Wachten tot het vanzelf overgaat, werkt meestal niet.