Maak jij je zorgen om iemand?

Maak jij je zorgen om iemand in jouw omgeving zoals heftige ruzies bij de buren of een buurtbewoner met verward gedrag? Je kunt hierbij denken aan een buurvrouw die in de war lijkt en niet goed voor zichzelf en haar huis zorgt. Iemand die schulden heeft en zich steeds meer opsluit in huis en de gordijnen de hele dag dichtlaat.

Met jouw signaal kun je deze persoon helpen. De meeste mensen die in de war zijn zorgen niet voor overlast en zijn ongevaarlijk. In dat geval -geen acuut gevaar- zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Probeer contact te zoeken

Een telefoongesprek kan soms het beeld dat je hebt duidelijk maken. Dit kan (een deel van) de zorgen wegnemen of juist bevestigen. Misschien kun je op een eenvoudige manier helpen. Leg telefonisch contact met de buren of familie van de persoon of het gezin waar jij je zorgen over maakt

Overleg met Bijeen

Heb je twijfels en heb je een vraag over wat je het beste kunt doen, of bij wie of welke organisatie je terecht kunt? Neem dan contact op met Bijeen op telefoonnummer (073) 78 201 78 of e-mail: info@bijeenheusden.nl. Zij adviseren graag hoe je met een situatie kunt omgaan. Ook hebben zij goed zicht op de wijze waarop alle organisaties bereikbaar zijn en welke initiatieven er ontwikkeld zijn of worden. Hoewel ze je geen informatie mogen geven over de persoon waar je over belt, mogen ze wel naar je luisteren en meedenken wat je als netwerk of buurtbewoner kunt doen. Als zij inschatten dat zorg nodig is, dan kunnen zij bijvoorbeeld het welzijn wijkteam, Jeugd en gezinsteam, wijk GGD of procesregisseur Zorg en Veiligheid inzetten.  

Meldpunt zorgwekkend gedrag

Voor onze regio is er het meldpunt zorgwekkend gedrag waar je 24 uur per dag jouw signaal kunt wegleggen over een familielid of buurtbewoner met zorgwekkend gedrag. Zij geven advies over passende vervolgacties. Schatten zij in dat er wel sprake is van een acuut onveilige situatie voor kinderen en/of volwassenen dan komt indien nodig een medewerker van het Crisis Interventie Team (CIT) ter plaatse.

Direct hulp bij een crisis of verward gedrag?

Is er sprake van een acute situatie? Bijvoorbeeld als er een crisissituatie is in een gezin, waarbij de veiligheid van kinderen en ouders acuut gevaar loopt of spoedeisende hulpverlening bij verward gedrag. Bel dan met het Crisisinterventieteam (CIT) op telefoonnummer 0800 - 8013. Het CIT bestaat uit medewerkers van verschillende organisaties in de regio Hart van Brabant. Samen hebben ze alle expertise in huis om een goede beoordeling van de situatie te maken.

Uiteraard bel je 112 wanneer er sprake is van een levensbedreigende situatie.

Een melding doen

Wil je meer informatie, dan kun je terecht bij één van de hieronder genoemde websites.