Wet verplichte ggz

Het kan zijn dat iemand door een psychische aandoening een gevaar vormt voor zichzelf of voor anderen. Soms is het dan nodig dat zij verplicht hulp krijgen. Dit valt onder de Wet Verplichte GGZ, die sinds 1 januari 2020 van kracht is. Verplichte zorg kan vanuit thuis of poliklinisch (behandeling zonder opname). Een verplichte opname in een instelling is niet meer de enige mogelijkheid voor behandeling.

In de regio Hart van Brabant neemt het crisisinterventieteam meldingen van de WVGGZ aan. Het crisisinterventieteam beoordeelt of een melding voldoet aan de criteria van de WVGGZ en Bemoeizorg voert vervolgens een verkennend onderzoek uit naar de noodzaak van verplichte zorg. Als verplichte zorg niet passend of nodig is, dan krijgt de melder passend advies.

Maak jij je ernstig zorgen om iemand uit jouw directe omgeving met psychische problemen? En denk je dat verplichte GGZ zorg nodig is? Dan kun je hiervan een melding maken. Dat kun je doen bij het Crisis Interventie Team (CIT) in de regio Hart van Brabant.

Een traject vanuit de WVGGZ neemt minimaal drie maanden in beslag.

Crisis Interventie Team
Crisis Interventie Team (CIT) biedt 24 uur per dag hulp bij crisissituaties en bij verward gedrag. Het CIT bestaat uit professionals van Jeugdbescherming Brabant, Veilig Thuis, GGZ Breburg, Amarant Groep en Sterk Huis. Samen hebben ze alle expertise in huis om een goede beoordeling van de situatie te maken.

Op de website van Hart van Brabant lees je meer informatie over de WVGGZ