Jonge mantelzorger

Wil je graag een keer uit, maar moet je nog eten koken en stofzuigen omdat één van je ouders werkt en de andere verzorgd moet worden? Of maak jij je steeds zorgen om je zusje waardoor je constant afgeleid bent en studeren niet lukt? Moet jij thuis altijd rekening houden en je aanpassen aan jouw broertje? Dan ben je een jonge mantelzorger. 

Als jonge mantelzorger groei je op met een ouder, broer of zus, die extra hulp nodig heeft. Iemand bij jou thuis is bijvoorbeeld lang ziek, gehandicapt, autistisch, verslaafd, in de war of depressief. De kans is groot dat je je daarover zorgen maakt, dat je vaak thuis moet meehelpen of dat je ouders minder aandacht voor je hebben. 

Weet dat je zeker niet de enige bent. Van alle jongeren in Nederland is maar liefst één op de vier een jonge mantelzorger.  

Week van de Jonge Mantelzorger 2021

Ook in de gemeente Heusden wonen jonge mantelzorgers. Wij hebben diep respect voor wat zij doen en zetten ze tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger graag in de spotlight. Op 7 juni is er een spelletjesavond in De Stulp in Drunen, van 18.00 tot 20.30 uur. Alle jonge mantelzorgers zijn welkom! Ken jij iemand? Wijs hem of haar op deze gezellig avond.

Tijdens deze avond volgen we de geldende coronamaatregelen. Je moet je aanmelden voor deze avond! Dat kan per mail via katinkadereu@contourdetwern.nl. Vooraf doen we een gezondheidscheck. De basisregels gelden voor iedereen: 1,5 meter afstand, een mondkapje dragen bij verplaatsing. Heb je vragen? Dan kun je die ook per mail stellen.

Wat doet het met je?

Mantelzorger zijn is niet raar, maar soms wel zwaar. Omdat je je zorgen maakt over jouw familielid. Of omdat je meehelpt om de boel thuis draaiende te houden; je helpt met de was, boodschappen of koken. Misschien zorg je voor een ziek familielid. je geeft hem of haar bijvoorbeeld medicijnen of helpt bij het eten. Het is heel goed dat jullie elkaar helpen, maar soms zorgt dit ervoor dat je je alleen voelt, bang bent, je schaamt, je schuldig voelt, niet kunt slapen of voelt dat anderen je niet begrijpen.

Wat helpt?

Het helpt om met iemand te praten. Met je leraar of mentor bijvoorbeeld. Die wil het graag weten als er bij jou thuis iets aan de hand is. Probeer ook thuis of in de buurt iemand te vinden om mee te praten. Bijvoorbeeld met een familielid, een buurvrouw, een vriend/vriendin, je huisarts of een mantelzorgconsulent.

Probeer meer over de beperking, ziekte of verslaving te weten te komen, zodat je beter begrijpt wat er aan de hand is. Geef thuis aan wanneer de zorg je even te veel is. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Blijf leuke dingen doen (sporten, uitgaan, hobby’s) en houd contact met je vrienden

Kom ook langs

Het kan fijn zijn om voor jouw familielid te zorgen, maar soms kan het ook te veel worden. Wil jij graag met iemand over jouw thuissituatie praten, informatie, praktische tips of gewoonweg even een break? Daar kunnen wij jou bij helpen.

Ben jij een jonge mantelzorger en heb je vragen? Neem gerust contact op met Steunpunt Mantelzorg Heusden. We helpen je graag verder.

We organiseren bijeenkomsten bij jou in de buurt. Even eruit, samen koken en eten en dan een leuke activiteit doen met elkaar. Gezelligheid staat voorop! Samen met andere jonge mantelzorgers die jou begrijpen en waarmee je ook je zorgen en ervaringen kunt delen. De bijeenkomsten worden begeleid door een consulent van steunpunt Mantelzorg Heusden en een jongerenwerker van Bijeen. Meer informatie vind je in onderstaande flyer.

Interessante websites

www.jong-zorgen.nl (informatieve website voor kinderen en jongeren met basisinformatie en doorverwijzingen van MantelzorgNL)
> www.mantelzorg.nl (website van MantelzorgNL boordevol informatie over mantelzorg)
www.kopstoring.nl (informatie voor, over en door jongeren met een ouder met psychische of verslavingsproblemen)
www.mskidsweb.nl (voor kinderen over multiple sclerose)
www.drankjewel.nl (site voor jongeren met alcoholverslaafde ouders)
www.labyrint-in-perspectief.nl (voor jongeren met een ouder of familielid met psychische problemen)
www.kankerspoken.nl (informatie voor en over kinderen die een vader of moeder met kanker hebben)
www.funcare4kids.nl (organisatie die evenementen organiseert voor kinderen tot 16 jaar die een langdurig ziek gezinslid hebben)
www.brusjes.nl (informatie voor kinderen en jongeren, die opgroeien met een broer of zus met een ziekte of een handicap)

Contact

Wil je je aanmelden voor een bijeenkomst of heb je vragen? Neem even contact met me op.

Lara van Heist 
Consulent Steunpunt Mantelzorg Heusden
Mobiel: 06-20579829 (Ik ben bereikbaar op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag)
E-mail: laravanheist@contourdetwern.nl / info@mantelzorgheusden.nl

Bashar is jonge mantelzorger

Ben jij net als Bashar jonge mantelzorger en ben je op zoek naar meer info over mantelzorg, wil je weleens een luisterend oor of wil je in contact komen met andere jonge mantelzorgers? Neem contact op met Mantelzorg Heusden (gegevens hierboven).