ZorgSaam Heusden - Thuis met vrijwilligers

Regie over het eigen leven houden, is wat ieder mens wil. U vast ook. Wat u zelf kunt, wilt u zo lang mogelijk zelf blijven doen. Maar er kan zich een situatie voordoen waarin een steuntje in de rug erg fijn is. In dat geval kan ZorgSaam Heusden u helpen.

Vaak is het een samenloop van omstandigheden die ertoe leidt dat de dagelijkse gang van zaken niet goed meer loopt. U bent niet in staat het praktische doen en laten automatisch en zelfstandig uit te voeren. In zo’n situatie moet u om hulp durven vragen en daar is moed voor nodig. ZorgSaam kan dan de helpende hand bieden. Zo ook bij eenzaamheid, dit blijft een actueel thema in de huidige maatschappij. Mensen wonen langer thuis en worden ouder. Naarmate de mobiliteit afneemt en de sociale omgeving kleiner wordt, dreigt eenzaamheid. Dit is een sluipend proces dat veel gevolgen kan hebben, zowel psychologisch als fysiek en maatschappelijk. Consulenten van ZorgSaam denken met u mee als het thuis om wat voor reden dan ook niet meer gaat. Samen met u zoeken wij naar een passende oplossing. Soms met behulp van uw naasten of met de hulp van een vrijwilliger.

Onze vrijwilligers zijn actief bij de volgende diensten: 

 • Boodschappenmaatjes
  Als u door een beperking moeite heeft met boodschappen doen en er is niemand in uw omgeving die u daarbij kan helpen, dan bieden de boodschappenvrijwilligers een helpende hand. 
 • Dementiemaatjes
  Een dementiemaatje helpt zelfstandige wonende mensen met dementie om zo lang mogelijk dingen met plezier te blijven doen. Gewoon, door hun hobby te delen. Of dat nu wandelen, koken, musiceren of kletsen is. Juist die ‘normale’ dingen zijn voor mensen met dementie enorm waardevol.
 • Heusdense Maatjes
  Het Heusdens Maatje is er voor een helpende hand of een luisterend oor. Ook voor mantelzorgers die de zorg even los willen laten om de zinnen te verzetten. 

 • Netwerkmaatjes  
  Als u door omstandigheden in een sociaal isolement bent terechtgekomen dan kan een vrijwillige netwerkcoach helpen om weer echt mee te gaan doen in de maatschappij. 

 • Taalmaatjes
  Taalmaatjes zijn er voor anderstaligen die 18 jaar of ouder zijn. Met een taalmaatje kunt u praten, lezen, koffie drinken of wandelen, terwijl u in het Nederlands met elkaar communiceert. Zo leert u de Nederlandse taal en cultuur kennen en krijgt het taalmaatje inzicht in uw culturele achtergrond.

 • Administratievrijwilligers
  Wanneer u niet meer door de groeiende stapel rekeningen en formulieren heen komt, kunt u de hulp inroepen van een vrijwilliger die samen met u uw administratie op orde brengt. Dit geldt ook voor de belastingaangifte. Geeft het u een ongemakkelijk gevoel wanneer dit moet gebeuren? Via ZorgSaam kunt u een beroep doen op deskundige, vrijwillige belastingadviseurs en/of administratievrijwilligers die klaarstaan om u te helpen.

 • Belastingvrijwilligers
  Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Dit geldt zeker voor de hulp van onze belastingvrijwilliger. Geeft het u een ongemakkelijk gevoel wanneer dit moet gebeuren? De belastingvrijwilliger staat klaar om u hiermee te helpen.

 • Klusvrijwilligers
  Moet er een lamp worden vervangen of heeft u een andere kleine klus in huis? Onze vrijwillige klussers verrichten hand- en spandiensten voor kwetsbare inwoners van de gemeente Heusden.

 • Vervoersvrijwilligers
  De vervoersvrijwilliger rijdt voor inwoners van de gemeente Heusden die moeilijk of geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer of andere vervoersvoorzieningen. Bijvoorbeeld wanneer u om gezondheidsredenen minder mobiel bent of een lichte beperking hebt (niet afhankelijk van een rolstoel). Daarnaast is er niemand in uw directe omgeving die voor u kan rijden.

Meer informatie
Voor vragen, advies en ondersteuning kunt u contact opnemen met: 

ZorgSaam Heusden 
Raadhuisplein 16, 5151 JH Drunen 
Telefoon: (0416) 37 36 70 
E-mail: info@zorgsaamheusden.nl   
Website: www.zorgsaamheusden.nl

ZorgSaam is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00 uur.

“Ik wilde gewoon weer iets gaan doen na mijn pensionering”, vertelt Drunenaar Harry Elshout, vrijwilliger bij Bijeen Heusden. Niet dat hij voor zijn pensionering had stilgezeten. Naast zijn werk voor een overheidsinstelling, was hij dertig jaar lang voorzitter van een organisatie die wekelijkse activiteiten organiseert voor mensen met een beperking. Na dertig jaar vond hij het tijd om dat stokje over te dragen, maar nog steeds kijkt hij met een warm gevoel terug op die periode. “Niet alleen gaf het veel voldoening en een goed gevoel om me in te kunnen zetten voor die doelgroep, ik heb ook heel veel mensen leren kennen. Heel leuk.”

Uitzoeken en bijhouden van de administratie
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En daarom wilde Harry na zijn pensionering weer wat gaan doen. Vrijwilligerswerk heeft altijd in zijn hart gezeten, zoals hij het zelf omschrijft. Hij sprak wat mensen, las wat advertenties en heeft uiteindelijk voor ZorgSaam gekozen. Dit onderdeel van Bijeen sluit goed aan bij zijn vaardigheden en interesses. Inmiddels is hij vervoersvrijwilliger, boodschappen-vrijwilliger en ondersteunt hij mensen met hun thuisadministratie. Vooral wanneer we praten over die functie stralen zijn ogen. Zeker een dag in de week is Harry bezig met het ondersteunen van ‘zijn’ cliënten. Hij zoekt de administratie uit en houdt het papierwerk bij. Precies die taken liggen hem. Harry: “Wat lastig is, is dat bijna alles digitaal gaat tegenwoordig. Veel van de bewoners die ik bezoek, zijn wat ouder en niet zo digitaal vaardig. Ik vind het fijn dat ik ze kan helpen.”

Personal shopper
Een keer per week trekt hij er samen met een mevrouw die afhankelijk is van een rolstoel op uit om boodschappen te doen. Hierbij fungeert hij als een soort personal shopper: hij pakt spullen uit de rekken, legt ze in het karretje, zet ze op de loopband en pakt ze weer in. De zelfscan is jammer genoeg geen optie, want de scankassa is niet rolstoeltoegankelijk. En zijn ze weer thuis? Dan ruimt Harry alle boodschappen netjes op en drinkt hij soms nog een kopje koffie mee. Een waardevol moment voor mevrouw én Harry.

Vrijwilligerswerk is Harrys ding
“Toen ik ooit op het werk met collega’s zat te praten, kwam het gesprek op wat we zouden doen als we niet meer hoefden te werken en niet beperkt zouden worden door inkomsten of regels en dergelijke. De een wilde een eigen zaak beginnen, de ander wilde bij de vakbond gaan werken. En ik? Ik zei dat ik vrijwilligerswerk zou gaan doen. Dat vond ik toen al leuk.” Zo gezegd, zo gedaan: Harry Elshout heeft zijn ‘droombaan’ gevonden bij ZorgSaam van Bijeen Heusden.  

Ook vrijwilligerswerk doen?
Wilt u zich net als Harry inzetten voor inwoners van de gemeente Heusden die extra ondersteuning kunnen gebruiken? Neem contact op met ZorgSaam of Bijeen Heusden. Er is van alles mogelijk! Kijk op zorgsaamheusden.nl of bijeenheusden.nl of bel met 0416 373670