Buurtbemiddeling

Iedereen wil graag prettig wonen in een fijne buurt. Niemand zit te wachten op een conflict met de buren. Toch kan de relatie met uw buren verslechteren. De oorzaak is vaak iets kleins: geluidsoverlast, overhangende takken, parkeerproblemen. Een goed gesprek doet wonderen. Daarom hebben we een aantal tips voor u op een rijtje gezet. Komt u er toch niet uit? Dan kan Buurtbemiddeling helpen.

Tips
  • Als u weet dat u een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren.
  • Realiseer u dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou hier waar mogelijk rekening mee: kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken.
  • Als u boos bent of ge├»rriteerd raakt, nemen uw emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot u rustig bent voordat u de buren aanspreekt, dan komt de boodschap veel beter over. Blijf vriendelijk en rustig. Boosheid roept boosheid op en brengt niemand verder.
  • Normaal gesproken adviseert Buurtbemiddeling buren persoonlijk te spreken als de irritaties oplopen. In deze situatie is dat lastiger. U dient in ieder geval 1,5 meter afstand te houden tijdens een gesprek, maar u kunt ook denken aan het uitwisselen van elkaars telefoonnummers en even te (video)bellen als u overlast ervaart.
Buurtbemiddelaars

Komt u er niet uit met de buren dan kan Buurtbemiddeling behulpzaam zijn met de inzet van vrijwillige buurtbemiddelaars die buren met gesprekken helpen om samen oplossingen af te spreken.

Neem contact met ons op 

U kunt bellen met de co├Ârdinator Buurtbemiddeling op maandag-, dinsdag- en donderdagochtend van 08.30 tot 12.30 uur via 06 - 836 929 42 of via het Aanmeldpunt van BIJEEN (maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur): telefoon (073) 78 201 78. Een e-mail sturen kan ook: buurtbemiddelingheusden@contourdetwern.nl.

Meer informatie

Kijk ook op onze site www.buurtbemiddelingbrabant.nl voor meer informatie en voor de complete gegevens van Buurtbemiddeling in de gemeente Heusden.

En als u tips wilt hoe u met uw problemen met de buren kunt omgaan, kijk dan ook eens op deze landelijke website www.problemenmetjeburen.nl. Daar vindt u veel informatie en advies.