Cursussen voor mantelzorgers

Als mantelzorger zorgt u intensief voor een naaste die een ziekte of een beperking heeft. Uw kind, uw vader of moeder, een ander familielid, een buurvrouw of goede vriend. Het is van belang dat u zelf ook gezond en 'in balans' blijft. Omdat we weten dat het soms moeilijk is om die balans te bewaren, bieden we enkele cursussen voor mantelzorgers. 

In de cursussen krijgt u inzicht en staat u stil bij uw eigen situatie. Ook leert u waar nodig veranderingen aan te brengen. U volgt de cursus samen met andere mantelzorgers en heeft dus contact met lotgenoten. Het is één van de dingen die cursisten als pluspunt aangeven. Of u nu voor een ouder of voor een buurman zorgt: er zijn altijd overeenkomsten.

Samen met andere mantelzorgers leert u uw eigen grenzen herkennen en hoe u die kunt aangeven. U leert kijken naar de mogelijkheden en u leert om hulp te vragen, wanneer en hoe u dit wilt samen met de zorgvrager.

Deze cursus is gericht op de mantelzorgers van mensen met een lichamelijke aandoening.

De cursus bestaat uit 4 lesmomenten en 1 terugkomdag. De cursus wordt gehouden op dinsdag 12 februari, 26 februari, 12 maart, 26 maart en 9 april. De terugkomdag is op dinsdag 14 mei. 

De tijdstippen en de locatie wordt later bekend gemaakt.

U kunt zich aanmelden bij Steunpunt Mantelzorg Heusden door een e-mail te sturen naar infoheusden@ContourdeTwern.nl. Bellen mag ook: (0416) 373 670 (maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00 uur). Er zijn geen kosten verbonden aan de cursussen. Vermeld duidelijk aan welke cursus u wilt deelnemen.

Deze cursus is gericht op mantelzorgers van mensen met dementie.

De cursus bestaat uit 4 lesmomenten en 1 terugkomdag. De cursus wordt gehouden op donderdag 21 maart, 4 april, 18 april, 9 mei en 23 mei. De terugkomdag is op donderdag 20 juni.

De bijeenkomsten vinden telkens plaats van 10.30 tot 12.00 uur bij BIJEEN, Raadhuisplein 16 in Drunen.

U kunt zich aanmelden bij Steunpunt Mantelzorg Heusden door een e-mail te sturen naar infoheusden@ContourdeTwern.nl. Bellen mag ook: (0416) 373 670 (maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00 uur). Er zijn geen kosten verbonden aan de cursussen. Vermeld duidelijk aan welke cursus u wilt deelnemen. 

Tijdens de Bewustwordingsweken bieden we acties en activiteiten waarmee we mensen bewust willen maken van het feit dat zij mantelzorger zijn. Voor velen is het helpen van je naaste immers een vanzelfsprekendheid en zijn mensen zich vaak niet bewust dat ze mantelzorger zijn. Sterker nog, de zorg wordt in veel gevallen ongemerkt steeds zwaarder, waardoor mantelzorgers zich steeds meer wegcijferen. 

  • De Week voor de Jonge Mantelzorger vindt plaats van 3 tot 7 juni
  • De Week voor de Mantelzorgers vindt plaats van 30 september tot 4 oktober. 

Het definitieve programma van beide Bewustwordingsweken volgt later.

 

 

Wilt u meer weten over mantelzorg of heeft u specifieke vragen over dit onderwerp dan kunt u iedere woensdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur binnenlopen bij de wijkwinkel in Vlijmen. De wijkwinkel is gevestigd in het gebouw Caleidoscoop aan de Nassaulaan 32 in Vlijmen.