Cursussen en activiteiten voor mantelzorgers

Als mantelzorger zorgt u intensief voor een naaste die een ziekte of een beperking heeft. Uw kind, uw vader of moeder, een ander familielid, een buurvrouw of goede vriend. Het is van belang dat u zelf ook gezond en 'in balans' blijft. Omdat we weten dat het soms moeilijk is om die balans te bewaren, bieden we enkele cursussen voor mantelzorgers. 

In de cursussen krijgt u inzicht en staat u stil bij uw eigen situatie. Ook leert u waar nodig veranderingen aan te brengen. U volgt de cursus samen met andere mantelzorgers en heeft dus contact met lotgenoten. Het is één van de dingen die cursisten als pluspunt aangeven. Of u nu voor een ouder of voor een buurman zorgt: er zijn altijd overeenkomsten.

Samen met andere mantelzorgers leert u uw eigen grenzen herkennen en hoe u die kunt aangeven. U leert kijken naar de mogelijkheden en u leert om hulp te vragen, wanneer en hoe u dit wilt samen met de zorgvrager.

Activiteiten kunt u vinden via de link: Bijeen Heusden

Bekijk hier onze flyer

Mantelzorgers hebben vaak veel op hun bordje. Soms ligt overbelasting op de loer. Tijdens de workshop 'Bordje vol' gaan we  aan de slag om de eigen mantelzorgsituatie in kaart te brengen. Er zijn consulenten van Mantelzorg Bijeen aanwezig om je hierbij te helpen. Ook is het tijdens de workshop mogelijk andere mantelzorgers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. 

Tijdens 'Bordje vol' komen onderwerpen ter sprake die je niet snel zou bedenken, maar die wel een grote rol kunnen spelen. Denk aan:  niet alleen in de zorg voor de naaste, maar ook in het eigen leven . Dagelijkse taken zoals huishouden, boodschappen en zorg voor kinderen. Ook minder tastbare zaken komen langs, zoals nachtrust en quality time samen. De methode helpt de mantelzorger om keuzes te maken en bijvoorbeeld hulp van anderen in te schakelen. Mantelzorgers die de workshop eerder volgden, noemen 'Bordje vol' onder meer concreet, bewustmakend, activerend, erkenninggevend en positief confronterend. 

€ 

Gratis.

Aanmelden

Via het Aanmeldpunt van Bijeen:  info@bijeenheusden.nl of 073 782 01 78 (ma t/m vr 9.00-13.00 uur)

Wat leer je tijdens de cursus?

Bij de e-learning Mantelzorg in Balans gaan we onder meer in op de onderwerpen draagkracht en draaglast, gevoelens (h)erkennen, grenzen leren aangeven, verlies, rouw en hulp en steun leren vragen. De online cursus is een combinatie van theorie, opdrachten, filmpjes en je krijgt een eigen set kaarten voor het thema 'Bordje vol'.  De online bijeenkomsten zijn extra; je hoeft hier niet aan mee te doen als je dat niet wilt. Zowel de cursus als de bijeenkomsten zijn gratis.

Mantelzorgers die de e-learning volgen kunnen elkaar ontmoeten en tips uitwisselen. Ze gaan werken in een Teams-omgeving waar sessies worden georganiseerd door een mantelzorgconsulent. Mensen kunnen de theorie en opdrachten bespreken met elkaar en de vragen en/of problemen vanuit de praktijk voorleggen. Wij hebben datums en tijden vastgesteld wanneer de bijeenkomsten zullen zijn, nu nog online en indien weer mogelijk zullen we deze 'live' doen. We starten met bijeenkomsten overdag (maart) en in de volgende ronde zijn de bijeenkomsten in de avond (mei).

Meer weten en aanmelden?
Voor meer informatie over de e-learning Mantelzorg in Balans kan je contact opnemen met Bijeen Heusden, via 073 782 01 78 of info@mantelzorgheusden.nl. Direct aanmelden kan ook.

Bekijk hier de flyer >

Deze cursus is gericht op het omgaan met mensen met dementie

Bij voldoende deelnemers start er een cursus.
U kunt zich aanmelden bij Steunpunt Mantelzorg Heusden door een e-mail te sturen naar info@mantelzorgheusden.nl

Bellen mag ook: 073 782 01 78. Er zijn geen kosten verbonden aan de cursussen. 

Tijdens de Bewustwordingsweken bieden we acties en activiteiten waarmee we mensen bewust willen maken van het feit dat zij mantelzorger zijn. Voor velen is het helpen van je naaste immers een vanzelfsprekendheid en zijn mensen zich vaak niet bewust dat ze mantelzorger zijn. Sterker nog, de zorg wordt in veel gevallen ongemerkt steeds zwaarder, waardoor mantelzorgers zich steeds meer wegcijferen. 

Het definitieve programma van beide Bewustwordingsweken volgt later.

 

 

Wilt u meer weten over mantelzorg of heeft u specifieke vragen over dit onderwerp dan kunt u iedere woensdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur binnenlopen bij de wijkwinkel in Vlijmen. De wijkwinkel is gevestigd in het gebouw Caleidoscoop aan de Nassaulaan 32 in Vlijmen. Bellen met 073 782 01 78. U wordt dan terug gebeld door een consulent die een afspraak met u kan maken, of uw vraag telefonisch kan beantwoorden.