U vraagt zich nu vast af; SAMEN….? REISVERSLAG….?

Een korte uitleg dus; in de corona-tijd is in Elshout het idee ontstaan om eten bij mensen thuis te brengen. Eén groep die kookte, een andere bracht het eten rond. Daarbij werd duidelijk dat voor velen het praatje aan de deur minstens zoveel ( of misschien wel meer) betekende als het eten zelf. Destijds is het idee geboren om een project- of werk-groep op te starten. Met medewerking van de gemeente Heusden is al doende SAMEN ontstaan. Het doel van SAMEN is om mensen, van alle leeftijden, uit te nodigen voor activiteiten waarbij ‘ontmoeten’ centraal staat. Nadat de super enthousiaste werkgroep enkele keren bij elkaar is geweest werden dorpsgenoten uitgenodigd om een avondje mee te denken. Deze avond was vooral bedoeld om te ontdekken welke behoefte er zoal leeft. Hier kwamen veel mooie ideeën naar voren; spelletjesavonden, barbecueën, lunchen en ook “iets in de vakantietijd”. Die is namelijk vaak zo saai; kinderen weg, buurtgenoten weg.… Meteen begon bij het SAMEN-team van alles te borrelen. Duidelijk was dat onze eerste activiteit rond de zomervakantie plaats moest vinden. Er kwamen namen door van mensen waarvan gedacht werd dat zij het ook gezellig zouden vinden om bij een activiteit aan te sluiten. Zij kregen daarop een uitnodiging in de bus met de vraag of ze 27 juli een avondje mee op reis wilden. In de uitnodiging stond dat alleen handbagage nodig is en dat onderweg een driegangen diner wordt uitgeserveerd en…., men zou opgehaald en thuisgebracht worden. Maar liefst 22 aanmeldingen kwamen binnen. Al deze reizigers kregen de week later een ticket in de brievenbus, voorzien van vlucht- en stoelnummer. 

En dan is het 27 juli…. Toch wel spannend, wat gaat er allemaal gebeuren. De taxi’s kwamen tussen 16.45 uur en 17.45 uur bij de reizigers voorrijden en men ging, met een omweg, naar het Tramstation in Elshout. Daar lag de rode loper uit en stond de douane klaar om te tickets te checken. In de ‘slurf’ stonden stewardessen klaar. De reizigers kregen een rood-witte slinger omgehangen en werden zo naar hun stoel geleid. De indeling van het Tramstation was net als in een vliegtuig met een gangpad in het midden. Toen iedereen z’n plaats had ingenomen kwam de piloot vertellen dat er een rondvlucht boven Oostenrijk gemaakt zou worden. En tijdens de vlucht was er een diner. Daarop wenste hij iedereen een prettige reis. De douane gaf samen met de stewardessen de gebruikelijke uitleg; wat te doen wanneer de vlucht niet goed verloopt. Daarbij waren vooral de zwembanden en -vesten die overal hingen en lagen van belang. Terwijl alle reizigers gezellig aan de praat raakten werd de soep uitgeserveerd. Als hoofdgerecht was er een heuse Oostenrijkse schnitzel met frisse salade en friet. En als nagerecht een heerlijk ijsje. Tussendoor kwam de piloot nog even de cockpit uit om het één en ander over Oostenrijk te vertellen. Na het ijsje kwamen de stewardessen nog bij de reizigers langs met zakjes voor degene die last zouden hebben van turbulentie. Gelukkig was er geen enkele reiziger die daar last van had. Ze waren zo diep in gesprek geweest dat ze er geen erg hadden gehad in de turbulentie onderweg. Om 20.45 uur stonden de taxi’s alweer klaar. Maar voordat deze vertrokken werd er eerst nog een groepsfoto gemaakt om daarmee terug te kunnen kijken op een hele mooie, lekkere en oergezellige reis. 

Mede dankzij de stewardessen, douane en piloot, allemaal acteurs van toneelvereniging Zoeklicht, en de gastvrijheid van het Tramstation (SCHNTZL) hebben we met z’n allen een mooie avond beleefd. Geweldig om te zien dat iedereen SAMEN zo heeft genoten.

Ellen, Dymph, Ingrid, Jan, Sjan en Wendy
Werkgroep SAMEN