Sprookjes die eindigen met: …en ze leefden nog lang en gelukkig, die kennen we allemaal wel. Maar in het dagelijks leven is daar niet altijd sprake van. In de ‘Week tegen Kindermishandeling’, van maandag 20 november t/m zondag 26 november 2023, en tijdens ‘Orange the World’ staan we stil bij de gedachte dat iedereen in Heusden, groot of klein, zich thuis fijn en veilig voelt.

In de campagne ‘Een gelukkig leven’ werkt Bijeen Heusden samen met verschillende partners uit de kunst- en cultuursector om op een bijzondere manier aandacht te vragen voor dit vraagstuk. Want iedereen heeft zijn eigen beeld en ideeën bij het hebben van een relatie. Ze zijn er in alle denkbare vormen. We ondervinden hoe prettig, mooi én hoe spannend of ingewikkeld een relatie kan zijn. Zelf, met je partner en eventueel met je gezin reis je naar een toekomst die jij voor ogen hebt. Maar heb jij hetzelfde eindpunt voor ogen als je gezin? Helaas raken veel partners en gezinnen elkaar tijdens deze reis kwijt. In het verlengde daarvan ziet Bijeen Heusden dat huiselijk geweld en kindermishandeling een pittig en tijdloos probleem is.

Expositie en podcast

Bekijk de expositie ‘Gelukkig leven’ in de bibliotheek in de Voorste Venne in Drunen. Deze tentoonstelling bestaat uit kunstwerken over dit onderwerp gemaakt door inwoners van onze gemeente. Hier kun je ook de driedelige podcast ‘Ja, ik wil (dit niet)’ beluisteren. De podcast is gemaakt met en ingesproken door inwoners van de gemeente Heusden. Het laat horen hoe huiselijk geweld kan ontstaan. Elke aflevering bevat een andere invalshoek en beleving. De expositie is van maandag 20 november t/m zondag 10 december te zien.

Op www.bijeenheusden.nl/gelukkigleven vind je meer informatie over hoe je signalen van bijvoorbeeld huiselijk geweld of kindermishandeling kunt herkennen en lees je ervaringsverhalen.

Laat me niet los

In de regio Hart van Brabant is het thema tijdens de actieweek: Laat me niet los! Kinderen die te maken hebben met kindermishandeling mogen we niet uit het oog verliezen. Hen niet aan hun lot overlaten. Vinger aan de pols, blijvende steun en aandacht, vragen hoe het met iemand gaat en er echt voor een kind zijn, en óók nadat een melding is gedaan. Heb jij een ‘niet pluis’ gevoel, en maak je je zorgen? Laat het niet los! Alleen zo kunnen we zorgen dat het geweld stopt, en dat deze kinderen weer opkrabbelen en een goede toekomst tegemoet gaan.

Meer informatie over de ‘Week tegen Kindermishandeling’ of ‘Orange the World’ lees je op www.expertisecentrum-hgkm.nl/week en www.orangetheworld.nl.