Buurmannen helpen bij belastingvragen

Stel: je buurman geeft als vrijwilliger advies omtrent belastingvragen. Jij bent net met pensioen en hebt altijd als belastingadviseur gewerkt. Dan wil je natuurlijk niet achterblijven! Jan en Piet zijn belastingvrijwilligers. Ze helpen mensen met allerlei belastingvragen en vragen over toeslagen in de gemeente Heusden.

Hoe het allemaal begon

Al in 2009 begon Jan Schapendonk met vrijwilligerswerk. Hij was net met pensioen en wilde het vrijwilligerswerk dat hij tijdens zijn werkzame leven al deed verder uitbouwen. Jan: “Ik las een vacature waarin belastingvrijwilligers werden gevraagd en reageerde toen gelijk.” Ook Piet van den Nieuwenhuizen is al sinds 2009 actief als vrijwilliger. Hij werkte voorheen als belastingadviseur en wilde dit werk ook vrijwillige basis doen in Heusden. “Het sociale aspect stond mij aan. Contact hebben met mensen en ze ondersteunen”, vertelt Piet.

Kennis bij complexe belastingzaken
Belastingzaken zijn complex. Ondersteuning van vrijwilligers die er verstand van hebben is dan meer dan welkom. Jan: “Naast kennis en advies is een luisterend oor belangrijk. Mensen hebben vaak veel meegemaakt, het is fijn om mensen hierbij te helpen. Doordat wij dit elk jaar doen, krijg je een band met de aanvrager.” Ook Piet is te spreken over het vrijwilligerswerk binnen Bijeen. Hij vertelt: “Bij Bijeen kwamen Jan en ik in een gespreid bedje terecht. Het is goed georganiseerd. Wat ik daarnaast leuk vind is om te zoeken naar de mens achter de belastingvraag. Wie zit er nu tegenover me en hoe kan ik iemand zo goed mogelijk helpen. Ik doe graag iets meer dan alleen de aangifte. Door het praatje te maken kun je mensen breder adviseren, mensen verwijzen naar bijvoorbeeld een notaris of te wijzen op de Heusdenpas. Ik vind het leuk om me in belastingstukken vast te bijten en dit helemaal uit te zoeken.”

Onterecht terugbetalen
Of ze een bijzonder moment kunnen delen? Piet zeker. “In 2018 kwam er een dame voor hulp bij de aangifte inkomensbelasting van 2017. Ze ontving alleen AOW en had dus een laag inkomen. Ze vertelde dat ze in 2016 een afkoopsom had gehad van een klein nabestaandenpensioen. Hierdoor kreeg ze een hoger inkomen en moest ze zorg- en huurtoeslag terugbetalen. Ik deed een beroep op de hardheidsclausule, maar die werd afgewezen. Vorig jaar probeerde ik het na een wetswijziging opnieuw en toen werd haar verzoek goedgekeurd. Het geld dat ze eerder moest terugbetalen kreeg ze nu terug van de Belastingdienst. Geweldig toch!”

Een comfortabeler leven

Naast het geven van belastingadvies hebben Jan en Piet ook een signaalfunctie. Jan: “Vorig jaar ontmoette ik een man, die later ook bedlegerig is geworden. Een schrijnende situatie. Ik kaartte zijn situatie aan bij Bijeen en vervolgens werd er goede zorg voor hem geregeld. Zonder mij was hij denk ik geen hulp gaan zoeken, dus onze signaalfunctie is heel belangrijk.” Ook hebben Jan en Piet veel vaste ‘klanten’. Jan: “Voor een dame doe ik ieder jaar de belastingaangifte. Ze heeft eindeloos vertrouwen in mij; ik was de enige die haar mocht helpen toen haar hypotheek afliep. Natuurlijk heb  haar toen met veel plezier op weg geholpen naar een nieuwe hypotheek.”

Wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten of heb je vragen over bestaande dienstverlening?

Neem contact op met Bijeen/ZorgSaam via 0416 373 670 of info@zorgsaamheusden.nl