Geslaagde re-integratie door goede samenwerking

Eerst raak je je bedrijf kwijt en dan wordt er ook nog een ernstige ziekte bij je geconstateerd. Sommige mensen hebben wel heel erg veel pech. Het overkwam Joost uit Heusden begin 2017. Gelukkig ging het met de gezondheid al snel weer iets beter, maar zijn medische geschiedenis maakte wel dat Joost moeilijk aan nieuw werk kon komen. Bijna geen enkele ondernemer durfde het aan om Joost in dienst te nemen, omdat hij daarmee jarenlange kosten riskeerde als Joosts ziekte weer de kop op zou steken.

Bij Kivits Drunen, distributiespecialist in koel-verse producten en AGF, dachten ze daar anders over. Zij zagen wel wat in de kwaliteiten van Joost en wilden bovendien graag hun rol spelen als maatschappelijk verantwoord ondernemer. “Ons bedrijf groeit momenteel zo snel, dat we altijd wel goede mensen kunnen gebruiken”, vertelt financieel directeur Jim Visschers. “Joost had ervaring als planner, waardoor re-integratie met zicht op een baan als transportplanner voor de hand lag. Om die reden wilden we graag meewerken aan een oplossing, maar wel op een zakelijke manier.”

Om te bekijken wat er mogelijk was, nam Visschers namens de directie van Kivits in het voorjaar van 2017 contact op met de gemeente Heusden. Samen besloten ze op zoek te gaan naar een passende oplossing. “Die vonden we door er een uitzendbureau bij te betrekken”, legt Visschers uit. “Daarmee was voor ons het risico op vroegtijdige uitval afgedekt. Ook de gemeente heeft uiteindelijk voor een stukje bijgedragen in de kosten. Zo was het voor iedereen een win-winsituatie.”

Joost ging enthousiast aan de slag bij Kivits, al speelde zijn ziekte hem wel parten. In het begin was hij vaak afwezig vanwege ziekenhuisbezoeken. Ook zijn productieniveau was nog laag, omdat hij snel moe was. Langzaam maar zeker kwam daar verbetering in. “Hij heeft zo’n vijftien maanden bij ons gewerkt”, zegt Visschers. “In juli kwam hij vertellen dat hij zelf een nieuwe baan had gevonden, precies in zijn straatje. Ik heb hem meteen gezegd dat hij daar vol voor moest gaan.”

Visschers kijkt tevreden terug op het traject. “Het was een mooie samenwerking met een goed resultaat. Doordat Joost bij ons aan de slag kon gaan, hebben we bijgedragen aan een sneller herstel. Bovendien had hij daardoor beter uitzicht op de baan die hij wilde. Dat was waarschijnlijk niet gelukt als Joost thuis had zitten wachten tot hij helemaal hersteld was.” Ook de gemeente is blij met het resultaat, omdat hiermee mogelijke problemen voor het hele gezin voorkomen konden worden.

Om privacy-redenen is de naam van Joost gefingeerd.