Iedereen laten meedoen door beweging

De gemeente Heusden heeft grote ambities als het gaat om het bestrijden en voorkomen van eenzaamheid onder haar inwoners. De vraag is alleen: hoe doe je dat? Sebastiaan Verweijen, buurtsportcoach bij Stichting de Schroef (onderdeel van Bijeen), heeft daar wel een idee over.

Sporten zorgt voor sociale verbinding
“Wij geloven sterk in de kracht van sport en bewegen. Het geeft zelfvertrouwen en sociale verbinding. Het gaat er niet om zo hard mogelijk de 100 meter te kunnen lopen, maar hoe bewegen ingezet kan worden zodat iedereen volwaardig kan deelnemen aan de maatschappij. Daarom maken we sport en bewegen toegankelijk voor iedereen.” Sebastiaan gaat verder: “Onlangs hebben we een cursus Fietsvalpreventie gegeven. Deze was vooral bedoeld voor mensen die bang zijn om te vallen. Als mensen na de cursus weer meer durven te fietsen, zijn ze ook mobieler en kunnen zij weer verder van huis om bijvoorbeeld weer eens ergens op bezoek te gaan of deel te gaan nemen aan een activiteit of een clubje. Op deze manier zetten wij sport en bewegen in in de strijd tegen eenzaamheid.”

Jong en oud
Daarom is Sebastiaan namens Stichting de Schroef aangesloten bij de Coalitie Kom Erbij. Dat dit verrassende situaties oplevert, illustreert hij aan de hand van een voorbeeld: “De Zonnebloem organiseert een dagje uit naar de Floriade. Aangezien de gasten van de Zonnebloem merendeels slecht ter been zijn, waren zij op zoek naar begeleiders.  De voorzitter van De Zonnebloem vroeg mij toen of ik niet wat jongeren kon leveren om te helpen met het duwen van de rolstoelen. Daar gaan we nu samen mee aan de slag. Een mooi voorbeeld van hoe we jong en oud samenbrengen.”

Wat doen de buurtsportcoaches?
Buurtsportcoaches brengen mensen in beweging in hun eigen buurt. Zij vormen de verbindende factor tussen sport en inwoners, zorg, onderwijs en sportvereniging. De buurtsportcoaches van Stichting de Schroef initiëren en organiseren beweegprogramma’s en activiteiten. Dat varieert van rolstoeltennis en buurtsport, tot wandelgroepen en MijnLeefstijl. Elk programma kent zijn eigen aanpak en elke buurtsportcoach heeft zijn eigen expertise. Sebastiaan richt zich op volwassenen en met name op mensen van 55 jaar en ouder. Daarnaast is hij intermediair voor het Jeugdfonds Sport. Samen zorgen zij ervoor dat ook kinderen uit gezinnen met weinig geld kunnen sporten bij een vereniging en dus mee kunnen doen aan de maatschappij. Voor die kinderen betaalt het Jeugdfond Sport de contributie of sportmateriaal.

Bent u benieuwd geworden naar het aanbod van Stichting de Schroef of wilt u weten wat de buurtsportcoaches voor u kunnen betekenen op het gebied van sport en bewegen? Kijk eens op www.stichtingdeschroef.nl of neem telefonisch contact op via 0416 383484. Stichting de Schroef maakt deel uit van Bijeen.