"Ik raakte mijn huis kwijt en moest opnieuw beginnen"

Als maatschappelijk werker bij Bijeen kom ik met veel verschillende mensen in contact. Soms hebben ze maar even hulp nodig, soms wat langer. Vaak is het wel belangrijk dat je snel beschikbaar bent. Zo kwam ik laatst in contact met een meneer die na lange tijd dakloos te zijn geweest, een woning toegewezen kreeg. Hij zou de woning alleen krijgen als we hem ook zouden helpen vanuit Bijeen, waardoor het van belang was dat ik hem meteen te woord stond. Een gesprek tussen maatschappelijk werker Geertje en een van haar cliënten.  

Zijn verhaal

De meneer vertelt: “Ik heb veel verloren in mijn leven. Dat begon al in mijn vroege jeugd, toen mijn ouders jong stierven en mijn zus min of meer voor mij is gaan zorgen. Ik wilde graag zelfstandig zijn als kind. Ik werkte en droeg het geld thuis af, zodat mijn ouders rond konden komen. Toen ik als jongere er alleen voor kwam te staan, raakte ik op het verkeerde pad. Nadat ik een tijd in de gevangenis heb gezeten, was ik nog meer verloren. Ik had een vrouw en kind, maar was die kwijt. Ze wilden geen contact meer met mij. Ook mijn huis was ik kwijt. Toen ik vrij kwam, ben ik dan ook een hele tijd dakloos geweest. Ik weet nog steeds niet hoe ik dat overleefd heb: ik had geen plek om een warme maaltijd te eten, en 37.000 euro aan schulden waar ik niet uit wist te komen. Toen heb ik uiteindelijk toch een eigen woning toegewezen gekregen, dat is nu twee maanden geleden."

Schulden de baas worden

"Voor het eerst sinds jaren sta ik nu op eigen benen. Maar hoe moet dat allemaal? Weer mijn eigen huishouden runnen en die schulden de baas worden? Samen met de maatschappelijk werker heb ik schuldhulpverlening en beschermingsbewind geregeld. Nu ben ik bezig om hobby’s te vinden. Jarenlang bestond mijn dag alleen maar uit overleven, nu kan ik eindelijk gaan nadenken over mijn talenten en interesses. Uiteindelijk wil ik mijn eigen bedrijf beginnen. Ik weet al precies wat ik wil gaan doen, maar wat dat precies is, verklap ik nog niet. Dat is mijn droom, en voor mijn gevoel ben ik dichtbij het verwezenlijken van die droom. Ik heb jaren moeten zwerven voordat ik dit huis toegewezen kreeg. Nog steeds ben ik erg boos dat ik zo in de steek gelaten ben door de maatschappij. Als ik niet af en toe eten of zorg kreeg van mijn familie, was ik er nu niet meer geweest, dat zeg ik heel eerlijk.”

Een stukje hoop

“Nu ik deze nieuwe kans krijg, wil ik het graag goed doen. De maatschappelijk werker van Bijeen heeft voor mij alles in gang gezet: schuldhulpverlening, beschermingsbewind, alles. Ook ben ik zelf in actie gekomen. Ik moet naar afspraken komen en me dan rustig gedragen. De woede die ik soms voel, moet ik dan inslikken. Mijn maatschappelijk werker zegt dat ik die woede eruit moet laten op andere moment, zoals tijdens het sporten. Laatst heb ik haar mijn levensverhaal verteld. Ik heb wel het gevoel dat ik weer verder kan in het leven: er is een stukje hoop. Hoop dat ik mijn kinderen weer ga zien, dat ze initiatief gaan nemen. Ik zit zo vol pijn en verdriet om hen. Zij zijn mijn leven, maar ik mag  geen onderdeel uitmaken van hun leven. Ik klamp me vast aan het kleine stukje hoop dat ik ze weer mag zien. Ook hoop ik iets voor andere jongeren te kunnen betekenen. Mijn maatschappelijk werker zegt dat ik vrijwilliger kan worden, dat ga ik nu onderzoeken. Ze zegt dat ik met mijn levenservaring anderen kan helpen. Binnenkort ga ik dan ook op gesprek bij het Vrijwilligershuis van Bijeen om hierover meer te weten te komen."

"Maar zelf heb ik ook nog een pad te bewandelen: ik moet de schuldhulpverlening tot een goed einde zien te brengen. Daar heb ik zelf nog wel wat hulp bij nodig, want soms verlies ik de moed als ik denk aan alles wat er op mij af komt. Daarentegen weet ik ook dat ik een kracht in mij die ik kan aanboren. Mijn maatschappelijk werker heeft dat wel gezien, dat geeft me erkenning en moedigt me aan om door te zetten. Ik ben al van ver gekomen.”

Heb jij ook ondersteuning nodig? Neem dan contact op met Bijeen via (073) 782 0178 of info@bijeenheusden.nl