Jongerenwerker Pieter heeft de leukste baan die er is

Pieter Verhagen is heel duidelijk over zijn baan als jongerenwerker bij R-Newt, onderdeel van Bijeen: “Het is geen roeping, maar iets wat je van nature hebt.” Samen met twee collega’s onderhoudt hij contact met jongeren in de gemeente Heusden. Alle drie hebben ze een eigen werkgebied. Pieter is vooral werkzaam in Drunen.

Steeds meer vertrouwen
Een aantal avonden per week is Pieter op straat te vinden, waar hij plekken bezoekt waar groepen jongeren chillen. Pieter legt contact met de jongeren, maakt een praatje en bouwt een relatie met ze op. Het is vooral preventief werken wat hij doet. “Je kunt nu eenmaal niet objectief meten wat het effect is van ons werk”, vertelt hij. “Gelukkig ontstaat er steeds meer vertrouwen in onze manier van werken. Niet alleen bij de directe collega’s van Bijeen, maar ook bij ons netwerk en bij de gemeente Heusden.” Pieter vindt de samenwerking met anderen erg belangrijk. “Wij signaleren problemen vroegtijdig en kunnen jongeren dan ook leiden tot, of zelfs meenemen naar een hulpverlener als dat nodig is”, zegt hij. Het komt weleens voor dat Pieter meegaat naar zo’n eerste gesprek. Het gaat niet alleen om jongeren die problemen hebben. Als jongeren met een hele groep bij elkaar staan, kan dat overlast opleveren voor de buurt. Door contact te houden met de groepen en, waar mogelijk, gedrag te reguleren, kan het jongerenwerk een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de wijk.

Een ontspannen sfeer
Tijdens zijn rondje langs de hangplekken wordt hij enthousiast begroet door de jeugd: “Hey Pieter, bro”, klinkt het hier en daar. Een boks of een elleboogje, een praatje en door naar de volgende groep. Een groepje jongeren heeft net bezoek gehad van de wijkagenten, vanwege een mogelijk incident op de avond ervoor. Pieter vraagt wat er gebeurd is en bespreekt de zaak met de agenten. De contacten zijn goed en na een kort gesprek benadert Pieter de groep, ook met hen spreekt hij de zaak nog even door. Omdat het duidelijk is dat deze jongeren niet verantwoordelijk zijn voor het incident, blijft de sfeer ontspannen en worden de agenten als relaxte gasten betiteld door de aanwezige jeugd. Na een kort gesprekje met individuele jeugd, en een opmerking over het vernielen van je eigen plekje richting een paar jongeren die wat baldadig gedrag vertonen, gaat hij weer verder.

Jongeren motiveren
"We proberen de jongeren te motiveren tot activiteiten”, zegt Pieter. “Soms werken we daarin samen met stichting de Schroef”. Zo hadden ze tijdens de kerstvakantie een mooi programma samengesteld, helaas konden vanwege corona alleen de buitenactiviteiten doorgaan. “Ik gebruik sport vaak als middel om met jongeren in contact te komen”, vertelt hij. “Maar ook om ze te leren kennen. Ook probeer ik ze te leiden naar andere projecten die we organiseren.”

De leukste baan die er is
Juist het aanwézig zijn, beschouwt Pieter als de kern van zijn werk. Naast de plekken waar jongeren buiten rondhangen, is Pieter ook te vinden op de scholen in de regio. Hier onderhoudt hij contact en geeft hij informatie en advies. Pieter: “Ik heb de leukste baan die er is. Je doet het niet voor het geld, maar voor de voldoening die het geeft.”

Wil je meer weten over het jongerenwerk in Heusden? Neem contact op met Pieter, via pieterverhagen@contourdetwern.nl, of kijk eens op r-newt.nl