Out of your Mind - Samen creatief bezig zijn helpt!

In de campagne ‘Kom Erbij Heusden’ staan verschillende Heusdense initiatieven centraal. Allemaal met de overeenkomst dat een klein gebaar van de een, een groot verschil voor de ander kan maken. We nemen je graag mee in het verhaal van Helma uit onze gemeente.

Wie Helma een beetje kent weet dat ze een creatieve dame is die graag uitdagingen aangaat. Nadat haar man Willem met pensioen ging deden ze dit dan ook. Ze kochten een huis met een flinke lap grond in Hongarije en emigreerden. De toekomstplannen bleken echter minder rooskleurig uit te pakken. Willem werd ziek  en kon niet meer beter worden. Na het overlijden van haar man kwam Helma in een diep dal terecht. Ze besloot terug naar Drunen te komen.

Zentanglen in de Stulp

Helma laat de stempel van ‘’eenzaamheid’’ zeker niet op haar drukken, maar zelf zegt ze: ‘’Er waren momenten dat ik mij erg alleen voelde en daar ook stress van had. Door creatief bezig te zijn, bijvoorbeeld het maken van een zentangle, kon ik mijn hoofd leeg maken en ontspannen. Maar ik kon dat niet delen, ik miste de gezelligheid’’. Daarom besloot Helma om binnen te stappen bij buurthuis De Stulp. ‘’Die drempel was best hoog, vooral door het onbekende’’, vertelt Helma. Al snel introduceerde Helma het ‘zentanglen’ in de woensdagochtend groep. ‘’Bij een zentangle maak je je hoofd leeg en teken je herhaalde patronen. Alles is goed, je tekent wat er in je opkomt. Het doel is om ontspannen, creatief bezig te zijn’’. Ook andere bezoekers van de Stulp ervaarden de ontspanning om creatief bezig te zijn en waren snel ‘’om’’. Steeds meer mensen deden graag mee!

Workshop

Nu organiseert Helma, met hulp van sociaal werker Harm van Bijeen Heusden, de workshop ‘Out of your mind’. ‘’In de workshops leren deelnemers om op een creatieve en rustgevende wijze te werken aan een gezonde geest. We bieden met verschillende werkvormen bijvoorbeeld handvaten om constructief met stress om te gaan en bewuster te zijn op ontspanning. Inmiddels hebben we al 15 aanmeldingen’’, vertelt Helma trots! Dat Helma graag actief is en denkt in oplossingen blijkt wel uit haar gedrevenheid. ‘’Wekelijks komen een aantal buurvrouwen uit het appartementencomplex over de vloer. Ze gaan liever niet naar een buurthuis maar samen drinken we gezellig een kopje koffie en zijn dan thuis lekker creatief bezig!’’

De coalitie Kom Erbij Heusden wil eenzaamheid bespreekbaar maken onder inwoners. Het is belangrijk dat mensen de signalen leren herkennen en zelf ook actie ondernemen zodat we samen eenzaamheid kunnen terugdringen.

Terug naar de startpagina