Voor- en vroegschoolse educatie

Voor- en vroegschoolse educatie is een effectieve methode om taal- en ontwikkelingsachterstanden bij jonge kinderen te voorkomen en zo snel mogelijk aan te pakken. Zo kunnen zij een goede start maken op de basisschool. In de gemeente Heusden bieden we verschillende activiteiten aan om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren.

Wat kunt u zelf doen? 

Het is belangrijk om kinderen voor te bereiden op de basisschool. Dat kan door jouw kind aan te melden voor de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf. Maar ook door voor te lezen of samen met jouw kind te knutselen en liedjes te zingen. Daarnaast kun je praten over onderwerpen die jouw kind hoort op de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf.

Het is belangrijk om kinderen voor te bereiden op de basisschool. Dat kan door jouw kind aan te melden voor de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf. Hieronder staat een opsomming van het aanbod in de gemeente Heusden, dit wordt aangeboden door Mikz Kinderopvang:

Peuterspeelzalen

LocatieAanbiederKern
PSZ de BijtjesMikz - KC Belle FleurVlijmen
PSZ DuinrakkersMikz - KC De CarrouselDrunen
PSZ TeddybeerMikz - KC Olof PalmeDrunen
PSZ ElfenvalleiMikz - KC TierelantijnVlijmen
PSZ 't OpstapjeMikz - KC WereldwijsDrunen
PSZ PeuterpanMikz - PSZ PeuterpanVlijmen
PSZ DromendansMikz - PSZ DromendansOudheusden

 

Het is belangrijk om kinderen voor te bereiden op de basisschool. Dat kan door jouw kind aan te melden voor de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf. Hieronder hebben we de kinderdagverblijven met voorschoolse educatie (VVE) opgesomd:

Mikz Kinderopvang

Meneer Stippel (Drunen)

Andere locaties zonder VVE

Er zijn nog andere kinderdagverblijven in de gemeente Heusden, zij bieden echter géén voorschoolse educatie (VVE) aan. De andere kinderdagverblijven vind je via de onderstaande link. 

> Meer informatie over kinderopvang

Je kunt je opgeven voor een VVE-thuisprogramma. Een getrainde vrijwilligster komt bij je thuis om leerzame taal- en spelactiviteiten te doen met jouw kind. Uiteraard doe je als ouder ook mee! De taal- en spelactiviteiten stemmen we samen af.   

Wat leert uw kind?

Via het thuisprogramma’s stimuleren we de ontwikkeling van jouw kind. Daarbij komen taal, denken, motorische ontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling aan bod. ContourdeTwern biedt verschillende VVE-thuisprogramma's aan zoals: 

  • Opstapje;
  • Instapje;
  • VVE Thuis;
  • VVE6+;
  • Bereslim.  

Voor meer informatie over de VVE-thuisprogramma's kun je contact opnemen met met Yvonne van den Brand of Rajaa Chraou van BIJEEN, telefoon: (073) 78 201 78 E-mailen kan ook: info@bijeenheusden.nl

Iedere woensdagmiddag (14.00 tot 15.30 uur) kun je binnenlopen in de bibliotheken in Drunen en Oudheusden om mee te doen met 'Spel en Boek'. Het is een activiteit voor ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 7 jaar. Op deze middag kun je samen met jouw kind boekjes lezen of spelmateriaal gebruiken. Je kunt ook andere ouders ontmoeten en ervaringen uitwisselen. 

De activiteit vindt iedere woensdagmiddag plaats. In de schoolvakanties gaat het niet door! 

Meer informatie of direct aanmelden? Mail met het Aanmeldpunt van Bijeen: info@bijeenheusden.nl. Of bel met 073 782 01 78 (ma t/m vr 09.00 - 13.00 uur).

Wil je graag in contact komen met andere 'jonge' moeders en kinderen (tot 4 jaar), kom dan gezellig naar het Mamacafé in buurthuis de Schakel. Het Mamacafé is iedere maandag te bezoeken van 10.00 tot 11.30 uur. Inlopen kan tot 10.30 uur, daarna volgt er een leuke activiteit.

Meer informatie of direct aanmelden? Mail met het Aanmeldpunt van Bijeen: info@bijeenheusden.nl. Of bel met 073 782 01 78 (ma t/m vr 09.00 - 13.00 uur).

Scala is een collectief van basisscholen in de gemeente Heusden. Ze bieden de ouders van kinderen die op een scalaschool zitten programma’s aan om thuis met kinderen te oefenen. Meer informatie hierover lees je op de website van Scala:

VVE (scalascholen.nl)

De Bibliotheek Heusden ondersteunt kinderen en scholen bij het stimuleren van leesplezier en het vergroten van de digitale geletterdheid. Kinderen die plezier hebben in lezen, duiken vaker in een verhaal en verhogen vanzelf hun taalniveau. En taal is belangrijk, het is een voorwaarde om mee te kunnen doen in onze maatschappij. Meer informatie hierover lees je op de website van Bibliotheek Heusden:

Scholen (bibliotheekheusden.nl)