Als je een kindje krijgt moet je veel regelen. De lijstjes op het internet of de grotere levensvragen kunnen zorgen voor onzekerheid en stress. Daarom is er ‘Hallo Jij’ voor jonge aanstaande ouders (t/m 28 jaar) waarvoor het ouderschap nieuw is.

Sociaal werker Rajaa van Bijeen Heusden legt uit: ‘’We willen (aanstaande) ouders de ondersteuning bieden die ze nodig hebben en laten zien dat we kunnen helpen bij het maken van een goede start in het leven. Bijeen Heusden is er voor deze ouders’’.

Fatima (22) is één van de moeders die ondersteuning krijgt. Er is een hoop gebeurd in haar leven. Op vijftienjarige leeftijd vluchtte ze helemaal alléén uit haar thuisland Syrië naar Nederland en kwam terecht in ’s-Hertogenbosch. Nog niet zolang geleden begon ze aan een mbo-opleiding (medewerker fast-service). ‘’Ik wilde werken aan mijn kansen om een leuke baan te vinden. Ik had de tijd en vrijheid om met vriendinnen leuke dingen te gaan doen. Na mijn verhuizing naar vesting Heusden, raakte ik zwanger. Mijn leven veranderde flink en ik had niemand in mijn buurt om mij daarbij te helpen’’, vertelt Fatima. Ondanks de onverwachte zwangerschap, was ze er toch heel blij mee.  

Tekst gaat door onder de foto. 

Via ‘Hallo Jij’ kwam ze in contact met Rajaa (sociaal werker) en Noëlle (jeugdverpleegkundige) van Bijeen Heusden. Samen met Fatima hebben ze van alles geregeld. Van een kraampakket voor de eerste dagen, tot kinderopvang voor als ze weer gaat studeren, ze is nu tijdelijk gestopt. Inmiddels is Amir geboren. Fatima blikt terug: ‘’Alles was nieuw voor me, dus het was erg fijn dat ze mij hielpen. Ik ben nog best wel onzeker over wat Amir nodig heeft. Dus het is fijn dat ik alles kan vragen. Iedere dag leer ik iets nieuws’’.  

Via Rajaa kwam Fatima ook in contact met andere moeders in de buurt. Rajaa legt uit: ‘’In buurthuis de Schakel in Oudheusden hebben we iedere maandagochtend (10.00 tot 11.30) het Mama Café. Het is erg fijn om te zien dat Fatima daar nieuwe vriendinnen heeft leren kennen. Er bleek zelfs een andere moeder vlak om de hoek te wonen’’. De moeders zien elkaar nu regelmatig en delen tips over de opvoeding van hun kinderen. “We zijn erg close met elkaar geworden”, zegt Fatima. Fatima is erg positief over ‘Hallo Jij’: ‘’De ondersteuning is voor mij, als moeder zonder vangnet van familie of vrienden, erg fijn. Ik weet nu ook waar ik terecht kan binnen de gemeente. Ik zou zeker meedoen! En loop ook eens binnen bij het Mama Café. Dan leer je weer nieuwe moeders kennen’’. In het nieuwe schooljaar start Fatima weer met haar opleiding.

Wist je dat er ook een gratis online cursus is voor jonge ouders die in de gemeente wonen. Samen bespreek je, thuis op de bank, de taboes en mythes rondom het ouderschap. Denk aan onderwerpen als slaapgebrek, seks of meningsverschillen. Dit wetenschappelijk onderzochte programma wordt door 92% van de ouders als positief ervaren. Ga naar www.oudersinc.nl en schrijf je gratis in!