Harry Elshout is vervoers-, boodschappen- én administratievrijwilliger: “Vrijwilligerswerk heeft altijd in mijn hart gezeten”

“Ik wilde gewoon weer iets gaan doen na mijn pensionering”, vertelt Drunenaar Harry Elshout, vrijwilliger bij Bijeen Heusden. Niet dat hij voor zijn pensionering had stilgezeten. Naast zijn werk voor een overheidsinstelling, was hij dertig jaar lang voorzitter van een organisatie die wekelijkse activiteiten organiseert voor mensen met een beperking. Na dertig jaar vond hij het tijd om dat stokje over te dragen, maar nog steeds kijkt hij met een warm gevoel terug op die periode. “Niet alleen gaf het veel voldoening en een goed gevoel om me in te kunnen zetten voor die doelgroep, ik heb ook heel veel mensen leren kennen. Heel leuk.”

Uitzoeken en bijhouden van de administratie
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En daarom wilde Harry na zijn pensionering weer wat gaan doen. Vrijwilligerswerk heeft altijd in zijn hart gezeten, zoals hij het zelf omschrijft. Hij sprak wat mensen, las wat advertenties en heeft uiteindelijk voor ZorgSaam gekozen. Dit onderdeel van Bijeen sluit goed aan bij zijn vaardigheden en interesses. Inmiddels is hij vervoersvrijwilliger, boodschappen-vrijwilliger en ondersteunt hij mensen met hun thuisadministratie. Vooral wanneer we praten over die functie stralen zijn ogen. Zeker een dag in de week is Harry bezig met het ondersteunen van ‘zijn’ cliënten. Hij zoekt de administratie uit en houdt het papierwerk bij. Precies die taken liggen hem. Harry: “Wat lastig is, is dat bijna alles digitaal gaat tegenwoordig. Veel van de bewoners die ik bezoek, zijn wat ouder en niet zo digitaal vaardig. Ik vind het fijn dat ik ze kan helpen.”

Personal shopper
Een keer per week trekt hij er samen met een mevrouw die afhankelijk is van een rolstoel op uit om boodschappen te doen. Hierbij fungeert hij als een soort personal shopper: hij pakt spullen uit de rekken, legt ze in het karretje, zet ze op de loopband en pakt ze weer in. De zelfscan is jammer genoeg geen optie, want de scankassa is niet rolstoeltoegankelijk. En zijn ze weer thuis? Dan ruimt Harry alle boodschappen netjes op en drinkt hij soms nog een kopje koffie mee. Een waardevol moment voor mevrouw én Harry.

Vrijwilligerswerk is Harrys ding
“Toen ik ooit op het werk met collega’s zat te praten, kwam het gesprek op wat we zouden doen als we niet meer hoefden te werken en niet beperkt zouden worden door inkomsten of regels en dergelijke. De een wilde een eigen zaak beginnen, de ander wilde bij de vakbond gaan werken. En ik? Ik zei dat ik vrijwilligerswerk zou gaan doen. Dat vond ik toen al leuk.” Zo gezegd, zo gedaan: Harry Elshout heeft zijn ‘droombaan’ gevonden bij ZorgSaam van Bijeen Heusden.  

Ook vrijwilligerswerk doen?
Wilt u zich net als Harry inzetten voor inwoners van de gemeente Heusden die extra ondersteuning kunnen gebruiken? Neem contact op met ZorgSaam of Bijeen Heusden. Er is van alles mogelijk! Kijk op zorgsaamheusden.nl of bijeenheusden.nl of bel met 0416 373670