Long COVID-café Heusden biedt gezelligheid en steun

Van een actief persoon tot een bijna invalide: dat is wat (long) COVID kan aanrichten. Het overkwam Katie de Waal, uit de gemeente Heusden. Tot januari 2021 werkte ze als docent, runde ze haar gezin, gaf ze twee keer per week dansles, ging ze paardrijden en verzorgde ze haar huisdieren. Totdat ze getroffen werd door corona. Ze was benauwd, vermoeid en had geen energie. Ze lag zes weken ziek op bed en na een half jaar was ze nog niet hersteld. Inmiddels, een jaar verder, kampt ze dagelijks met de nasleep van deze ziekte.

Herstellen van long COVID
“Ik ben nog steeds niet volledig hersteld van covid”, vertelt Katie. Ze heeft twee trajecten van een half jaar fysiotherapie en ergotherapie achter de rug, maar nog steeds moet ze haar energie verdelen. Ze vertelt: “In plaats van drie winkels achter elkaar bezoeken om boodschappen te doen, ga ik per keer maar naar één winkel. ’s Middags rust ik een paar uur. Nog steeds ben ik snel vermoeid en ik heb moeite met spraak. Ik draai woorden om of kan niet op woorden komen. Ook  grammaticaal klopt het allemaal niet meer helemaal. Ik heb veel moeite met informatieverwerking, begrijpend lezen is nog erg moeilijk en ik ben ook snel overprikkeld.”

Lotgenotencontact
Via Bijeen hoorde Katie over het long COVID-café, een lotgenotencontactgroep. Ze besefte dat ze niet alleen was. Er kampen veel meer mensen met aanhoudende klachten na corona. Katie: “Het is belangrijk om te ervaren dat je niet alleen staat, dit helpt bij de acceptatie en de verwerking. Zeker bij diegenen die in begin 2020 besmet zijn geraakt, is de erkenning van de ziekte vaak lastig geweest. Er werd toen nog niet getest op corona en pas in maart was er officieel sprake van de eerste COVID-patiënt. Ook patiënten die niet in het ziekenhuis opgenomen waren, hadden het zwaar. Vaak moest je het zelf maar uitzoeken en de ondersteuning vanuit de huisarts was minimaal.”

Ervaringen en tips uitwisselen
Bij het Long COVID-café staat het delen van verhalen, ervaringen, tips en informatie centraal. Ook als je je hart wilt luchten ben je welkom. Het aantal deelnemers wisselt en is vaak afhankelijk van wat iemand op dat moment aankan. De bijeenkomsten worden begeleid door Joep Lechner en Julia Gravilenko van Bijeen. De bijeenkomsten vinden op wisselende locaties, verspreid door de gemeente Heusden plaats. Dit om het bezoeken van de bijeenkomsten voor alle inwoners van de gemeente mogelijk te maken. “Het is prettig om ervaringen uit te wisselen en elkaar tips te geven over hoe met bepaalde zaken om te gaan. In de toekomst willen we graag nog meer mensen bereiken en denken we erover om ook partners uit te nodigen”, licht Katie toe. “Long COVID treft niet alleen de persoon, maar het hele gezin. Soms moet de partner dingen overnemen, of de kinderen. Koken of de was doen gaat vaak gewoon niet.”

Heb jij long COVID en behoefte aan lotgenotencontact?
Herken je je in dit verhaal en heb jij, of je partner/gezin ook behoefte aan lotgenotencontact? Neem dan contact op met Bijeen via telefoonnummer 073 782 0178. Het eerstvolgende Long COVID-café is op 5 april van 10.00 tot 11.30 uur in Drunen. Meld je aan via juliagavrilenko@contourdetwern.nl of bel met bovenstaand telefoonnnummer.