Steunpakketjes van het Armoedefonds

Via Bijeen kwam er een vraag bij maatschappelijk werker Geertje binnen: het Armoedefonds stelde enkele steunpakketjes beschikbaar voor ouderen. Of wij interesse hadden deze rond te brengen? Dat hadden we! Hieronder het verhaal van Geertje.

Geertje: "Vandaag heb ik het eerste pakketje gebracht bij een oudere dame. In de loop der jaren heb ik gezien dat deze vrouw telkens een stukje gezondheid inleverde. Ze heeft al twee nieuwe knieën en twee nieuwe heupen, maar bewegen gaat moeizaam. Als ik aanbel, hoor ik haar naar de deur schuifelen en ik weet hoeveel moeite dat haar kost. Mevrouw komt al jaren niet goed rond van haar inkomsten, ze lost haar schulden af met hulp van beschermingsbewind. De laatste weken heeft ze geen vrijwilliger meer die haar voedselpakket kan brengen, we zijn voor haar op zoek naar een nieuwe vrijwilliger, via ZorgSaam. Toen ze zag dat ik aan de deur stond, lichtte haar gezicht helemaal op. Ze was zo blij iemand te zien. Voor corona leefde mevrouw al in een isolement. Ze schaamt zich voor haar armoede en durft dit niet tegen haar kinderen en kleinkinderen te vertellen. Het pakketje is voor haar meer dan een troost en een liefdevol gebaar. Het is het verschil of ze deze week een warme maaltijd kan kopen. Volgende week is het toch maar weer afwachten of dat lukt. Deze ogenschijnlijke kleine gebaren, maken het verschil voor mensen. Namens deze mevrouw, hartelijk dank aan het Armoedefonds."

“Ik voel me gezien. Ik voel me gesteund. Dat is zo veel waard!”

"De tweede persoon die bij mij een pakketje kwam ophalen, had me de week ervoor gemaild dat ze het zo moeilijk had. Ze heeft al budgetbeheer, maar ze moet echt de eindjes aan elkaar knopen. Het lukt haar tot nu toe om uit de schulden te blijven, maar het is moeilijk. Ze moet werkelijk elke cent drie keer omdraaien.  Ze heeft een volwassen zoon bij haar wonen, die af en toe werkt, maar ook met zijn inkomsten erbij is het moeilijk voor hen om rond te komen. Haar reactie op het pakket: “Bedankt dat je aan mij hebt gedacht. Ik heb zoveel hulp gehad van de instanties, sinds ik me gemeld heb, ik zou niet weten hoe ik het zonder die hulp had moeten doen. Ik heb al veel stappen gezet om beter rond te kunnen komen, waaronder de hulp van budgetbeheer, maar dit pakket is voor mij ook het gevoel van gezien worden. Dat is wat ik voel nu. Ik voel me gesteund en gezien. Dat er mensen zijn die aan je denken, dat betekent zo veel voor mij, nu ik het wat moeilijker hebt! Het is echt veel waard en het was ook nog eens een heel mooi pakket waar ik echt veel aan heb."

We hebben van het Armoedefonds zes pakketjes ontvangen om aan de kwetsbaren in Heusden uit te mogen delen. Dit loopt via Bijeen volgens een zorgvuldige afweging.