Een eerste keer bij een bestaande groep aansluiten is leuk maar ook spannend. Nodig daarom gerust eens een ander uit om samen een nieuwe activiteit in het dorp te ontdekken. Neem een vriend of kennis eens mee naar jouw eigen club of nodig een buurtgenoot uit voor een kopje koffie en een praatje. Dit kleine gebaar kan voor iemand een groot verschil maken. Want wist je dat 44% van onze inwoners zich wel eens eenzaam voelt? In iedere kern en van jong tot oud zijn deze gevoelens.

Klein gebaar
Bij ingrijpende gebeurtenissen ligt eenzaamheid op de loer. Denk aan een scheiding, verlies van een dierbare, pesten of ziekte. Maar ook een verhuizing of geboorte van een eerste kind kunnen voor eenzaamheidsgevoelens zorgen. Ken je iemand die zo’n levens veranderende gebeurtenis heeft meegemaakt? Weet dan dat een klein gebaar een groot verschil kan maken. Heb je zelf te maken met een ingrijpende gebeurtenis? Je bent altijd welkom bij Bijeen om te kijken welke mogelijkheden er zijn binnen de gemeente of om gewoon je verhaal te doen.

Ga naar het activiteitenoverzicht

Lotgenotencontact

Soms maak je in je leven dingen mee die voor jou heel ingrijpend zijn. Voor de mensen om je heen zijn ze misschien minder herkenbaar. Je kunt je onbegrepen voelen. Je wil je verhaal niet nog een keer doen. Of anderen willen je verhaal niet nog een keer horen. Herkenbaar? Zoek dan contact met anderen in dezelfde situatie. Je vindt ze bij lotgenotencontact. Hieronder zie je de groepen die we momenteel in Heusden hebben. Mis je iets? Neem contact op met Bijeen.

Wil je graag een keer uit, maar moet je nog eten koken en stofzuigen omdat één van je ouders werkt en de andere verzorgd moet worden? Of maak jij je steeds zorgen om je zusje waardoor je constant afgeleid bent en studeren niet lukt? Moet jij thuis altijd rekening houden en je aanpassen aan jouw broertje? Dan ben je een jonge mantelzorger (jonger dan 24 jaar). Kijk hier voor meer informatie en leuke bijeenkomsten:

https://www.bijeenheusden.nl/zorgen-voor-een-ander/mantelzorg/jonge-mantelzorger

Mantelzorgers zijn vaak dag en nacht bezig om voor iemand te zorgen. Vaak hoeft u er niet eens bij na te denken, dat gaat eigenlijk vanzelf. Dat neemt niet weg dat het best zwaar kan zijn. Zeker als u het combineert met de zorg voor uw eigen gezin, met uw werk en met andere bezigheden. Voor ondersteuning voor mantelzorgers, waaronder voorlichting en lotgenotencontact, kunt u terecht bij het Steunpunt Mantelzorg van Bijeen. Samen met u kijken we wat de problemen zijn en welke ondersteuning u nodig is. Kijk hier voor meer informatie en contactgegevens: https://www.bijeenheusden.nl/zorgen-voor-een-ander/mantelzorg/mantelzorgondersteuning/

Mamacafé
Wil je graag in contact komen met andere 'jonge' moeders en kinderen (tot 4 jaar), kom dan gezellig naar het Mamacafé in buurthuis de Schakel. Het Mamacafé is iedere maandag te bezoeken van 10:00 tot 11:30 uur. Inlopen kan tot 10:30 uur waarna er een leuke activiteit volgt.

Spel & Boek
Een spelinloop bij de bibliotheken Drunen en Oudheusden. Is bedoeld voor ouders en kinderen tot 7 jaar. Ouders kunnen er met hun kinderen spelen en met elkaar een praatje maken. Elke week wordt er weer een leuk programma aangeboden. Spel & Boek vindt elke woensdagmiddag plaats van 14:00-15.30 uur.

Meer informatie of direct aanmelden? Mail met het Aanmeldpunt van Bijeen: info@bijeenheusden.nl. Of bel met 073 782 01 78 (ma t/m vr 09.00 - 13.00 uur).

Heb je corona gehad en nog steeds last van klachten als vermoeidheid, concentratieverlies en kortademigheid? Grote kans dat je last hebt van long COVID. Heel vervelend! Bijeen organiseert een lotgenotenplatform voor mensen in de gemeente Heusden die kampen met long COVID-klachten. Het Long COVID-café Heusden is een plek waar mensen met langdurige klachten een plek krijgen om met gelijken ervaringen te delen. Kijk voor meer informatie en aanmeldmogelijkheden op:

https://www.bijeenheusden.nl/nieuws/nieuws/2022/long-covid-cafe-heusden/

Iedereen krijgt in het leven te maken met rouw en verlies. In deze tijd komt het helaas vaker voor dat mensen iemand verliezen of dat het leven ingrijpend verandert. Misschien heb je voor iemand gezorgd tot het einde van diens leven, of is het afscheid abrupt geweest. Bijeen Heusden vindt het belangrijk dat mensen elkaar kunnen ontmoeten om deze ervaringen te delen. Bij voldoende aanmeldingen start een nieuwe groep. Meer informatie of direct aanmelden? Mail met het Aanmeldpunt van Bijeen: info@bijeenheusden.nl. Of bel met 073 782 01 78 (ma t/m vr 09.00 - 13.00 uur).

Na het overlijden en de uitvaart volgt er een periode van rouw en verdriet. Wellicht zijn er momenten dat je je niet begrepen voelt. Misschien zou je weleens in contact willen komen met lotgenoten. Het is fijn wanneer je je verhaal kunt vertellen, in een ongedwongen sfeer met anderen. Ervaren dat je niet de enige bent met gevoelens van rouw en verlies kan prettig zijn. Je verhaal doen of gewoon luisteren is ook prima. Het Rouwcafé Heusden heeft maandelijks een inloopmoment en regelmatig een wandeling. Kijk voor meer informatie op: https://www.rouwcafeheusden.nl/vrij-inlopen

In het AD(H)D-café & Dyslexie Café Heusden kun je 1 keer in de maand in contact komen met gelijkgestemden met AD(H)D, dyslexie en dyscalculie om ervaringen uit te wisselen, herkenning, erkenning en elkaar te adviseren. Ook familie, partners, vrienden, collega’s en bekenden zijn van harte welkom. Zij kunnen meeluisteren of zelf hun verhaal kwijt. Het blijkt voor velen fijn om situaties bij anderen te herkennen en handvatten, advies aangereikt te krijgen. Kijk voor meer informatie en volgende bijeenkomsten op: https://impulsenwoortblind.nl/dyslexie/praten-over-dyslexie/heusden-vesting/

Bijeenkomsten voor iedereen die met dementie te maken heeft. Telkens een wisselend thema met een spreker en ruimte voor onderlinge uitwisseling. Elke vierde donderdag van de maand. Om 19:30 uur gaat het café open, 20:00 uur aanvang van het programma, 21:30 uur einde van het programma, het café sluit uiterlijk om 22:00 uur. Deelname is gratis en aanmelden niet nodig. Kijk voor de komende data op: https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/midden-brabant/alzheimer-cafe-heusden 

Heb je behoefte aan een praatje of wil je gewoon een paar uur wat gezelligheid om je heen? Vind je het leuk om een spelletje te doen of een kaartje te leggen? Of samen koken en genieten van een warme maaltijd? Het kan allemaal op de locaties van Met Elkaar. Een paar uurtjes of de hele dag. Met Elkaar is er op gericht zo veel mogelijk mensen op een goede en leuke manier te laten meedoen. Ben je slecht ter been of wat vergeetachtig? Of zijn er andere zaken waardoor je soms wat minder goed uit de voeten kunt? Neem gerust vooraf contact met ons op om dit te bespreken. Met Elkaar locaties zijn in Vlijmen, Drunen, Oudheusden en Haarsteeg. Kijk voor meer informatie op: www.bijeenheusden.nl/langer-zelfstandig-wonen/met-elkaar-dagbesteding-in-heusden/

Stichting Brabant Maatjes versterkt sinds 2019 de mentale gezondheid van sociaal geïsoleerde jongeren. Dit doen ze door inspirerende activiteiten te organiseren, waardevolle handvaten aan te reiken met leerzame social skills en een educatief aanbod door middel van lezingen en workshops. Klik op de link hieronder om naar de website van de stichting te gaan. 

> Ga naar website Stichting Brabant Maatjes

Wil jij vaker leuke dingen doen met leeftijdsgenoten? Maar vind je dat lastig? Dan zien we je graag bij Join Us in Heusden. Sommige van hen voelen zich eenzaam, maar dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn ook jongeren die simpelweg zin hebben om nieuwe mensen te leren kennen, die aansluiting missen in hun klas of die niemand hebben bij wie ze echt hun verhaal kwijt kunnen. Allemaal redenen om gezellig mee te doen.

De bijeenkomsten zijn voor jongeren uit gemeenten Heusden en Waalwijk. Wil je meer informatie of een keer een kijkje komen nemen? Klik op de link hieronder.

> Join Us in Heusden 

Via deze link ga je naar de website van stichting Join Us.

Trainingen en workshops

Wanneer er langere tijd sprake is van eenzaamheid is het vaak moeilijk om hier uit te komen. Zomaar deelnemen aan activiteiten is een grote stap, mede door een negatief zelfbeeld en negatief beeld van de wereld. Door aan een krachtgroep of weerbaarheidstraining mee te doen werk je aan jezelf, waarna je weer (nieuwe) contacten kunt toelaten in je leven. Hiervoor biedt Bijeen verschillende trainingen aan, zowel voor volwassenen als ook voor jeugd. Hieronder vindt je het complete aanbod, de groepen starten bij voldoende aanmeldingen.

Of je nu jong of al wat ouder bent: iedereen kan eenzaamheid ervaren. Wie zich eenzaam voelt, wil vaak graag van dit gevoel af. Maar hoe doe je dat? Het is niet zo makkelijk opgelost als ‘onder de mensen komen’. Bijeen introduceert daarom de gratis cursus ‘Frisse start’, speciaal voor Heusdenaren die zich (weleens) eenzaam voelen en meer contacten willen opdoen.

Tijdens de bijeenkomsten van de cursus ‘Frisse start’ gaan we in kaart brengen wat de betekenis is van eenzaamheid, hoe je denkt en wat je voelt. We geven tips om dingen anders te gaan doen en jezelf beter te voelen. We bouwen op deze manier aan jouw zelfvertrouwen, communicatie en verbinding met anderen. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten, allemaal in groepsverband.

Aanmelden?
Groep start bij voldoende aanmeldingen. Meer informatie of direct aanmelden voor de cursus? Mail met het Aanmeldpunt van Bijeen: info@bijeenheusden.nl. Of bel met 073 782 01 78 (ma t/m vr 09.00 - 13.00 uur).

Iedereen kent tijden in het leven dat het makkelijker gaat of juist moeilijker. Iedereen is wel eens onzeker of op zoek naar een manier om verder te gaan. Soms lukt het om zelf de situatie te verbeteren. Soms is het juist fijn om hulp te krijgen. Wilt u graag hulp, dan is de Krachtgroep wellicht iets voor u. 

Doelgroep: Volwassenen

Groep start bij voldoende aanmeldingen. Meer informatie of direct aanmelden voor de gratis cursus? Mail met het Aanmeldpunt van Bijeen: info@bijeenheusden.nl. Of bel met 073 782 01 78 (ma t/m vr 09.00 - 13.00 uur).

> Bekijk de webpagina voor meer informatie

Met de weerbaarheidstraining ‘Rots en Water’ leer je door middel van actie, spel en eenvoudige zelfverdedigingsoefeningen wanneer je voor jezelf moet opkomen en wanneer je je beter ergens bij kunt neerleggen. Het is een training waarbij de jongeren zichzelf beter leren kennen en daardoor andere kinderen beter begrijpen.

Doelgroep: Jeugd van 6-9 jaar

Groep start bij voldoende aanmeldingen. Meer informatie of direct aanmelden voor de gratis training? Mail met het Aanmeldpunt van Bijeen: info@bijeenheusden.nl. Of bel met 073 782 01 78 (ma t/m vr 09.00 - 13.00 uur).

> bekijk de flyer voor meer informatie

Deze training leert kinderen: positief om te gaan met andere kinderen, voor zichzelf op te komen, niet weg te lopen voor lastige situaties en moeilijk situaties aan te pakken.

Doelgroep: Jeugd van 9-12 jaar

Groep start bij voldoende aanmeldingen. Meer informatie of direct aanmelden voor de gratis training? Mail met het Aanmeldpunt van Bijeen: info@bijeenheusden.nl. Of bel met 073 782 01 78 (ma t/m vr 09.00 - 13.00 uur).

> Bekijk de flyer voor meer informatie

Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders. Het overkomt ze. Het kan zeer verschillend zijn hoe ze hiermee omgaan. Bij de spel/praatgroep KIES kunnen kinderen de scheiding leren begrijpen, een plaats geven en een manier vinden om te kunnen omgaan met alles wat ze moeilijk vinden aan de scheiding.

Doelgroep: Jeugd

Groep start bij voldoende aanmeldingen. Meer informatie of direct aanmelden voor de gratis training? Mail met het Aanmeldpunt van Bijeen: info@bijeenheusden.nl. Of bel met 073 782 01 78 (ma t/m vr 09.00 - 13.00 uur).

> Bekijk de flyer voor meer informatie

Eenzaamheid is overal, ook binnen jouw club of vereniging. Als je weet dat iemand eenzaam is, dan kun je daar extra op letten. Maar wat zijn de signalen? En als je vermoedens hebt, hoe breng je dit dan ter sprake? Op donderdag 4 november vond er een interactieve training plaats verzorgd door Movisie, hét landelijk kennisinstituut op het gebied van onder andere eenzaamheid. We inventariseren of er nog meer behoefte is aan een dergelijke training. Wellicht organiseren we op een later moment nogmaals een soortgelijke training. Heb je interesse maak dit dan kenbaar door te mailen naar communicatie@heusden.nl.