Dementie is een ingewikkelde en ingrijpende hersenziekte en een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes. Door een combinatie van symptomen kunnen de hersenen informatie niet meer goed verwerken. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. De diagnose dementie roept ook veel vragen op. Bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met geheugenverlies? Hoe ga je om met iemands veranderende karakter? Of wat doet het met je als iemand van wie je zoveel houdt zo achteruit gaat? We helpen je graag met het vinden van antwoorden waar je als mantelzorger mee te maken krijgt. Via Alzheimer Nederland kunt u brochures en een informatiepakket aanvragen. Klik op de knop hieronder om direct de informatie aan te vragen.

Ik wil het informatiepakket aanvragen

Ondersteuning voor mantelzorgers

De diagnose 'dementie' bij een naasten kan betekenen dat u de rol van mantelzorger op u moet nemen. Mantelzorgen kun je niet alleen. Ondersteuning is hierbij belangrijk, zodat jij ook even wat lucht krijgt. In Heusden is er daarom het Steunpunt Mantelzorg, waar je als mantelzorger met al je vragen terecht kunt.

Ga naar Steunpunt Mantelzorg

Wanneer jouw naaste dementie heeft, is het belangrijk om op een goede manier met deze ziekte om te gaan. Hoe kun je de persoon met dementie het beste benaderen? Hoe kun je omgaan met dementie? En wat kan je beter niet doen? Alzheimer Nederland heeft meerdere tips op een rijtje gezet. 

> Ga naar de website van Alzheimer Nederland

Soms is het fijn om gewoon even je hart te kunnen luchten. Je kunt gratis bellen met de Dementielijn via 0800 5088. Zeven dagen per week bieden vrijwilligers een luisterend oor en advies hoe om te gaan met dementie. Klik op de link hieronder om meer informatie over de Dementielijn.

> Meer informatie over de Dementielijn

Je kunt ook bij de betrokken casemanager, maatschappelijk werker van Bijeen Heusden of praktijkondersteuner van de huisarts terecht. Je kunt ook het Alzheimercaf√© in Vlijmen bezoeken. Daar spreek je met mensen die ook iemand verzorgen die dementie heeft. Klik op de link hieronder om meer informatie over het aanbod in Midden-Brabant te vinden.

> Meer informatie over aanbod in Midden-Brabant

Hoe ga je om met geheugenverlies van je naasten? Of hoe zorg je ervoor dat iemand zo lang mogelijk mee kan blijven doen zoals zelf sporten of boodschappen doen? In de gemeente Heusden zijn er verschillende soorten ondersteuning beschikbaar om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen in jouw vertrouwde omgeving. Klik op de link hieronder om direct naar de pagina te gaan. 

> Meer informatie over ondersteuning 

Om er voor te zorgen dat je als mantelzorger gezond en 'in balans' blijft biedt Bijeen Heusden cursussen voor mantelzorgers. We weten dat het soms moeilijk is om die balans te bewaren, toch is het belangrijk je stil staat bij jouw eigen situatie. Zo kun je ook leren hoe je mantelzorg kunt combineren met je baan. Klik op de link hieronder om meteen naar de juiste pagina te gaan.

> Cursussen Bijeen Heusden